Putin na vojnoj paradi: Zapad spremao invaziju, intervencija bila neophodna

"Zapad nije htio da sluša Rusiju, imali su druge planove," rekao je ruski predsjednik

25745 pregleda 45 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Intervencija ruske vojske u Ukrajini bila je neophodna jer je Zapad "pripremao invaziju na naše istorijske zemlje, uključujući Krim", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći na vojnoj paradi u Moskvi, u čast Dana pobjede nad fašizmom, Putin je rekao da se ruski vojnici i dobrovoljci na istoku Ukrajine, u Donbasu, bore za "svoju otadžbinu i njenu budućnost", prenosi Rojters.

„Uprkos nesuglasicama u međunarodnim odnosima, Rusija se uvijek zalagala za stvaranje sistema jednake i nedjeljive bezbjednosti, sistema koji je od vitalnog značaja za cijelu međunarodnu zajednicu.

„U decembru prošle godine predložili smo zaključivanje sporazuma o bezbjednosnim garancijama. Rusija je pozvala Zapad da uđe u iskren dijalog, u potrazi za razumnim kompromisnim rješenjima, da se uzmu u obzir interesi jedni drugih. Sve je bilo uzalud.

„Zemlje NATO-a nisu htjele da nas slušaju, što znači da su one u stvari imale potpuno drugačije planove, a mi smo to vidjeli. Otvoreno je je pripremana još jedna kaznena operacija u Donbasu, invazija na naše istorijske zemlje, uključujući i Krim.

„U Kijevu su najavili moguću nabavku nuklearnog oružja, NATO blok je počeo aktivno da preuzima vojnu kontrolu nad našim susjednim teritorijama. Sistematski je stvarana apsolutno neprihvatljiva prijetnja za nas, i štaviše, direktno na našim granicama.

„Sve je ukazivalo da je sukob sa neonacistima, banderovcima (ukrajinskim nacističkim simpatizerima), koje podržavaju Sjedinjene Države i njihovi mlađi partneri, neizbježan", rekao je Putin, kako prenosi Rojters.

"Preventivno odbili agresora"

Putin je u obraćanju govorio o pokretanju "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

„Vidjeli smo kako se jača vojna infrastruktura, kako radi stotine vojnih savjetnika i redovne isporuke savremenog naoružanja iz NATO-a. (Nivo) opasnosti je svakim danom rastao. Rusija je preventivno odbila agresora. Bilo je neophodno, blagovremeno i... ispravno. Odluka suverene, jake, nezavisne zemlje“.

p
foto: Reuters

"Vi se borite za Otadžbinu"

Putin je rekao da se dobrovoljci u Donbasu, zajedno sa vojnicima ruske armije, danas "bore na sopstvenoj zemlji".

„Obraćam se sada našim Oružanim snagama i dobrovoljcima Donbasa. Vi se borite za Otadžbinu, za njenu budućnost, da niko ne zaboravi pouke Drugog svjetskog rata. Da nema mjesta na svijetu za dželate, one koji žele da kažnjavaju i naciste“, naveo je ruski predsjednik, kako prenosi Rojters.

Obećao pomoć porodicama stradalih vojnika

Putin je, govoreći o vojnim gubicima, obećao pomoć porodicama stradalih vojnika.

"Smrt svakog našeg vojnika i oficira je naša zajednička tuga i nenadoknadiv gubitak za njihove prijatelje i rodbinu. Država, regioni, kompanije i javne organizacije učiniće sve da zbrinu i pomognu ovim porodicama. Pružićemo posebnu podršku djeci poginulih i ranjenih drugova. Danas je potpisan predsjednički ukaz o tome“, naveo je Putin.

parada moskva
foto: Reuters

O Rusiji i Zapadu

„SAD su, posebno nakon raspada Sovjetskog Saveza, počele da pričaju o svojoj ekskluzivnosti, ponižavajući ne samo cijeli svijet, već i svoje satelite, koji moraju da se pretvaraju da ništa ne vide i budu poslušni. Ali, mi smo drugačija zemlja. Rusija ima drugačiji karakter. Nikada nećemo napustiti našu ljubav prema Otadžbini, našu vjeru i tradicionalne vrijednosti, običaje naših predaka i naše poštovanje prema svim narodima i kulturama."

„Znamo da je američkim veteranima koji su željeli da prisustvuju paradi u Moskvi to praktično zabranjeno. Ali želim da znaju: ponosni smo na vaše podvige, vaš doprinos zajedničkoj pobjedi", istakao je Putin.

„Odajemo počast svim vojnicima savezničkih vojski – Amerikancima, Britancima, Francuzima, učesnicima Otpora i partizanima Kine – svima onima koji su pobijedili nacizam i militarizam", zaključio je predsjednik Rusije.

Bonus video: