Berbok: Međunarodna zajednica će procesuirati odgovorne za ubijanje civila u Buči

Nakon ruske opsade Buče, ukrajinske vlasti zatekle su likvidirane civile na ulicama i u masovnim grobnicama, a nekima su bile vezane ruke

9619 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Buča, Foto: Reuters
Detalj iz Buča, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2022. 15:05h

Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok doputovala je danas u nenajavljenu posjetu Buči, ukrajinskom gradu u kojem su otkrivene stotine civila ubijenih od pokretanja ruske invazije u martu, javila je agencija Frans pres.

Ona je obećala danas u Buči da će međunarodna zajednica procesuirati odgovorne za ubijanje civila u tom ukrajinskom gradu tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Tokom posjete gradu na periferiji Kijeva, Berbok je rekla da su u Buči tokom ruske okupacije počinjeni "najgori zločini koji se mogu zamisliti". Svjedoci su ranije naveli da su ruski vojnici do 31. marta, kada su se povukli iz grada, pucali naizgled nasumice u civile i ostavljali tijela na ulicama.

"Žrtvama dugujemo da im ne dajemo samo pomen ovdje, već da počinioce pozovemo na odgovornost. I mi kao međunarodna zajednica ćemo to i učiniti. To je obećanje koje možemo i moramo da damo ovdje u Buči", kazala je Berbok.

Berbok je posjetu Buči, sjeverozapadno od Kijeva, započela razgovorom sa žiteljima grada, navodi agencija.

Berbok je prva osoba iz njemačke vlade koja je otputovala u Ukrajinu od početka ruske invazije 24. februara. Njen odlazak je usledio poslije nekoliko dana prepirke Berlina i Kijeva oko nespremnosti Ukrajine da pozove u posjetu njemačkog predsjednika Frank-Valtera Štajnmajera jer je ranije održavao bliske odnose sa Rusijom.

Nakon ruske opsade Buče, ukrajinske vlasti zatekle su likvidirane civile na ulicama i u masovnim grobnicama, a nekima su bile vezane ruke.

Šefica misije UN za ljudska prava u Ukrajini Matilda Bogner rekla je danas da je primila izvještaje o ubistvima više od 300 muškaraca, žena i djece u Buči tokom okupacije. Širom Ukrajine, misija UN je utvrdila da je od početka rata ubijeno 3.381 civil.

Bonus video: