Španija smijenila šeficu obavještajne službe zbog skandala s prisluškivanjem

Nacionalni obavještajni centar (CNI) je kritikovan zbog svoje uloge u špijunaži katalonskih separatista i jer mu je trebalo godinu dana da otkriju da je, moguće neka strana sila, "probila" telefone premijera i vodećih zvaničnika odbrane i bezbijednosti

6468 pregleda 2 komentar(a)
Robles, Foto: REUTERS
Robles, Foto: REUTERS

Vlada Španije je danas smijenila diektorku obavještajne službe, Pas Esteban, zbog ilegalnog prisluškivanja telefona političara, među kojima i premijera i nekoličine pristalica otcijepljenja Katalonije.

Nacionalni obavještajni centar (CNI) je kritikovan zbog svoje uloge u špijunaži katalonskih separatista i jer mu je trebalo godinu dana da otkriju da je, moguće neka strana sila, "probila" telefone premijera i vodećih zvaničnika odbrane i bezbijednosti, tako što je u njihove telefone ubacila špijunski softver "Pegasus" za praćenje i prikupljanje podataka.

Ministarka odbrane Margarita Robles, i sama meta prisluškivanja, objavila je poslije sastanka kabineta da će Pas Esteban biti smijenjena sa položaja direktorke CNI i da će na njeno mjesto doći Esperansa Kasteleiro koja je u službi već 40 godina.

Esteban je prošle nedjelje tokom saslušanja u parlamentarnom odboru priznala da je CNI uz sudsku dozvolu prisluškivala telefone nekoliko katalonskih separatista.

Ljevičarska vlada premijera Pedra Sančeza, pošto je manjinska, mora da se u parlamentu oslanja na glasove katalonskih separatističkih partija koje su zaprijetile da će otkazati podršku ukoliko Vlada ne prihvati odgovornost za prisluškivanje.

Vođa opozicionih konzervativaca, predsjednik Narodne partije Alberto Nunjez Fejho, kritikovao je smijenjivanje direktorke Esteban kao "monstruozno" jer premijer "glavu direkorke CNI nudi separatistima, dodatno slabeći državu radi sopstvenog opstanka".

Gabrijel Rufijan, portparol katalonske stranke ERC, rekao je da smijenjivanje Esteban nema veze sa smirivanjem separatista, već da je u ovakvom slučaju logično preuzimanje odgovornosti.

U izvještaju organizacije za digitalna prava Sitizen leb (Citizen Lab), sa sjedištem u Kanadi, navodi se da je prisluškivanje počelo još u drugoj polovini 2019. godine.

Bonus video: