Dojče vele: Zapadni Balkan podijelio Makrona i Šolca

EU, a pogotovo u Francuskoj, vlada velika skepsa oko ideje daljeg proširenja i da se Makron, baš kao i njegovi prethodnici u Jelisejskoj palati, umjesto toga zalaže za produbljavanje integracija EU u sadašnjem sastavu

6085 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: REUTERS
Makron, Foto: REUTERS

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je predložio formiranje nove političke zajednice u Evropi, u kojoj bi bili i Ukrajina i Zapadni Balkan, dok Njemačka ne želi da bude "kočničar", ali ima drugačije poglede na budućnost regiona, ocjenjuje danas Dojče vele (DW).

DW prenosi da je Makron juče u Berlinu rekao da bi centralni dio te zajednice činila Evropska unija jer bi se tako, u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, mogle okupiti i one zemlje koje nisu ili ne žele da budu članice EU i dodaje da je njemački kancelar Olaf Šolc tu ideju nazvao "veoma zanimljivom".

Radi se o ideji koja podsjeća na privilegovano partnerstvo, što je EU odavno htjela da ponudi Turskoj – kao svojevrsnu "utješnu nagradu", umjesto punopravnog članstva, a Makron je predstavio i u Evropskom parlamentu u Strazburu, gdje se održavala Konferencija o budućnosti Evrope, podsjeća DW.

DW dodaje da u EU, a pogotovo u Francuskoj, vlada velika skepsa oko ideje daljeg proširenja i da se Makron, baš kao i njegovi prethodnici u Jelisejskoj palati, umjesto toga zalaže za produbljavanje integracija EU u sadašnjem sastavu.

On je, kako navodi DW, u ponedjeljak predložio i promjenu Ugovora o EU, odnosno ukidanje konsenzusa prilikom donošenja odluka koje se tiču recimo fiskalne ili odbrambene politike. Po tom prijedlogu, predviđa se donošenje odluka "kvalifikovanom većinom" glasova.

Uprkos tome što je njemački kancelar Šolc blagonaklono reagovao na Makronove prijedloge, formiranje eventualne političke unije moglo bi da dovede do novih konflikata: Ukrajina insistira na punopravnom članstvu u EU i NATO.

Kancelar je poslije sastanka s Makronom na konferenciji za novinare izričito rekao da ta ideja ne bi smjela da dovede do toga da se odustane od EU-perspektive šest zemalja Zapadnog Balkana - prenosi DW i podsjeća da se zbog ruskog i kineskog uticaja u regionu Šolc protekle nedjelje založio za ulazak Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i BiH u EU i to što je brže moguće.

Makron i Šolc su, kako se navodi, naglasili značaj saradnje sa šest navedenih zemalja Zapadnog Balkana, Makron je potvrdio da tokom predsjedavanja EU (do kraja juna) želi da organizuje samit o Zapadnom Balkanu, a Šolc je najavio da i ubuduće želi da forsira Berlinski proces s ciljem da se uspostavi zajednički ekonomski prostor u regionu – što je proces koji je započela njegova prethodnica Angela Merkel.

Na Makronove zahtjeve za promjenu Ugovora o EU, Šolc odgovara da Njemačka neće biti "kočničar". Ipak, po njegovom mišljenju, moguće je doći do efikasnijeg funkcionisanja EU i na druge načine kao na primer ukidanjem načela donošenja odluka u Uniji konsenzusom.

DW navodi i da su se brojne zemlje EU u ponedeljak usprotivile francuskom prijedlogu. Među tih 13 država su i skandinavske članice, kao i Hrvatska, Slovenija i Poljska. Za usvajanje promjena Ugovora o EU potrebna je podrška svih 27 zemalja, odnosno ratifikacija u parlamentima svih članica Unije.

Bonus video: