Gladkov: Jedna osoba poginula, tri ranjene u granatiranju Rusije iz Ukrajine

Sedamdeset sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu

58928 pregleda 30 komentar(a)
Oštećene stambene zgrade u naselju Saltivka, Foto: Reuters
Oštećene stambene zgrade u naselju Saltivka, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2022. 22:39h
Završeno
22:34h

Zmijsko ostrvo - vitalni i mitski status u ratu Ukrajine i Rusije: Bitka za kontrolu u Crnom moru

21:57h

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene na jugozapadu Rusije u granatiranju iz Ukrajine, objavio je danas ruski guverner pogođene regije.

"U ovom trenutku jedna osoba je izgubila život, preminula je u kolima hitne pomoći, a ima troje ranjenih", rekao je guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

21:50h

Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan sastao se u srijedu sa ruskim zvaničnicima kako bi razgovarali o uskom spektru pitanja u bilateralnim odnosima, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Rojters.

„Ambasador Salivan razgovara o pitanjima u bilateralnim odnosima sa svojim ruskim kolegama. Oni su obično prilično uski. U mnogim slučajevima, oni su uglavnom usredsređeni na funkcionisanje naše ambasade“, rekao je Prajs na dnevnom brifingu za novinare.

21:29h

Lideri Ukrajine moraju da počnu definisanje svojih uslova za postizanje prihvatljivog mirovnog sporazumg nakon iznenađujućeg neuspjeha Rusije da pobijedi u ratu, rekao je danas italijanski premijer Mario Dragi.

Kada je Rusija prvi put započela invaziju na Ukrajinu "mislili smo da postoje Golijat i David" rekao je Dragi novinarima na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Ali pokazalo se da "ono što je izgledalo kao nepobjediva sila" zapravo nije, rekao je Dragi i dodao da ruske snage nisu bile sposobne da savladaju odbranu ukrajinske vojske koja je dobila jaku podršku Zapada.

Dragi je govorio nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Džotefom Bajdenom.

On je rekao da je pozvao Bajdena da se založi da sve ključne igrače, uključujući SAD i Rusiju, uključi u pregovore o okončanju rata.

Ali svaka žurba da se zaključi mirovni sporazum koja ostavlja Ukrajince ljute i ogorčene rizikuje povratak borbi, rekao je italijanski lider.

"Moramo da otklonimo svaku pomisao da možemo da nametnemo. To je recept za katastrofu", rekao je Dragi.

20:16h

Ukrajina je predložila Rusiji da teško povrijeđeni branioci u fabrici Azovstal u luci Mariupolj budu zamijenjeni za ruske ratne zarobljenike, izjavila je u srijedu potpredsjednica vlade Irina Vereščuk, prenosi Rojters.

"Još nema dogovora. Pregovori se nastavljaju", rekla je ona u onlajn objavi.

20:09h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je razgovarao sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i razgovarao o odbrambenoj pomoći, saradnji u energetskom sektoru i povećanju sankcija Rusiji.

„Cijenimo visok nivo dijaloga sa Njemačkom i podršku u našoj borbi!", napisao je Zelenski na Tviteru.

20:08h

Jedna osoba je povrijeđena kada su snage u Ukrajini granatirale rusko selo blizu granice u Belgorodskoj oblasti, izjavio je u srijedu guverner Vjačeslav Gladkov, prenosi Rojters.

19:09h

Rusija je uvela sankcije protiv njemačkih jedinica Gazproma, u kojima je njen proizvođač gasa Gazprom ustupio vlasništvo, kao i protiv EuroPol GAZ SA, vlasnika poljskog dijela gasovoda Jamal-Evropa.

Na listi sankcionisanih subjekata koju je ruska vlada objavila na svom sajtu u srijedu nalazi se 31 kompanija, prenosi Rojters.

Ne navodi prirodu sankcija koje se nameću.

Prema ukazu koji je izdao predsjednik Vladimir Putin, nijednom ruskom entitetu nije dozvoljeno da sklapa poslove sa subjektima pod sankcijama, niti da ispunjava svoje obaveze prema postojećim ugovorima.

19:02h

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je NATO odbrambeni savez i da ne predstavlja prijetnju nijednoj drugoj zemlji, jer Švedska i Finska razmatraju pridruživanje toj organizaciji nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

„NATO je odbrambeni savez. NATO ne predstavlja prijetnju nikome. On je tu u svrhu međusobne odbrane“, rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsjednikom Saulijem Ninisteom u Helsinkiju.

18:13h

Ruski brod "Matros Pozinič", za koji se vjeruje da je prenosio ukradene žitarice iz Ukrajine, pristao je u luku Latakija u Siriji, pokazuju satelitske fotografije koje je analizirala agencija Asošiejted pres.

18:13h

Ruske diplomate nailaze na prezir u evropskim prijestonicama

18:12h

Ukrajinski operator gasovoda zaustavio je danas isporuke ruskog prirodnog gasa kroz ključno čvorište na istoku Ukrajine koje snabdijeva gasom zapadnoevropske domove i industriju.

17:51h

Sjedinjene Američke Države i Rusija moraju međusobno da razgovaraju kako bi pokušale da stave tačku na borbe u Ukrajini, rekao je italijanski premijer Mario Dragi u srijedu, dan nakon sastanka sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom.

Kako prenosi Rojters, Dragi je na konferenciji za novinare rekao da su Bajden i on prepoznali da je put ka miru veoma komplikovan, ali je rekao da svi treba da ulože napor da pomognu Rusiji i Ukrajini da pronađu kraj sukoba.

„Postoji toliko mogućnosti, ali prije nego što uopšte dođemo do te tačke, potrebno je uložiti napor i to je napor koji svi saveznici, posebno Rusija i Sjedinjene Američke Države, moraju da ulože, je da sjednu za sto“, rekao je Dragi.

Dragi je dodao da je uvjeren da zahtjev Moskve da evropski kupci plaćaju ruski gas u rubljama neće dovesti do prekida snabdijevanja.

Evropska komisija je upozorila da bi poštovanje ruske šeme moglo da naruši sankcije EU, ali Dragi je rekao da je to „siva zona“ bez zvanične odluke po tom pitanju.

„U stvari, većina uvoznika gasa je već otvorila svoje račune u rubljama kod Gasproma“, rekao je Dragi novinarima tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

17:50h

Najviši ukrajinski zvaničnici za gas rekli su da je Rusija u potpunosti odgovorna za smanjenje tokova ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine, prenosi Rojters.

Šef državnog operatera za tranzit gasa rekao je na brifingu da Ukrajina nikada nije bila uzrok obustave tranzita i za smanjenje tokova gasa okrivio ruske snage koje su okupirale djelove Ukrajine.

16:11h

Rat u Ukrajini će pomoći da se uspori rast zvanično evidentiranih tokova doznaka u zemlje sa niskim i srednjim prihodima na procijenjenih 4,2% ove godine sa snažnog oporavka od 8,6% u 2021, saopštila je danas Svjetska banka, prenosi Rojters.

Svjetska banka je u svom najnovijem izvještaju o migracijama i razvoju rekla da očekuje da će doznake Ukrajini, najvećem primaocu u Evropi i centralnoj Aziji, porasti za preko 20 odsto u 2022. godini, ali će tokovi doznaka u mnoge zemlje Centralne Azije vjerovatno dramatično pasti.

Rusija, koju su zapadne zemlje pogodile sankcijama zbog invazije na Ukrajinu, glavni je izvor doznaka u Centralnu Aziju.

16:09h

Britanski premijer Boris Džonson i njegova švedska koleginica Magdalena Anderson rekli su da se odnosi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nikada ne mogu normalizovati nakon invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Džonson se sastao sa Anderson kako bi razgovarao o različitim temama, uključujući bezbjednost u Evropi.

"Lideri su se složili da su naknadni potresi Putinove odvratne invazije na Ukrajinu suštinski promijenili međunarodnu bezbjednosnu arhitekturu", rekao je Džonsonov portparol poslije sastanka.

"Podvukli su da se odnosi sa Putinom nikada ne mogu normalizovati."

16:05h

- Puk "Azov" Nacionalne garde Ukrajine saopštio je da su ruske snage danas nastavile da granatiraju opkoljenu željezaru Azovstal, posljednje uporište ukrajinskih snaga u lučkom gradu Mariupolju.

Azov, čiji su borci opkoljeni u ogromnoj željezari, zajedno sa drugim jedinicama ukrajinske vojske i policije, naveo je da su Rusi u protekla 24 sata izveli 38 vazdušnih napada na kompleks Azovstala, uključujući korišćenje strateških bombardera.

Ruske snage su koristile i artiljeriju, tenkove i drugo oružje, navodi se.

U podzemnim tunelima i bunkerima Azovstala krile su se stotine ukrajinskih vojnika i civila.

Desetine civila su evakuisane posljednjih dana, ali su ukrajinski zvaničnici juče naveli da ih je još najmanje 100 zaglavljeno u željezari.

15:22h

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Rusiji Džon Salivan doputovao je u srijedu u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zajedno sa ambasadorom Poljske Kristofom Krajevskim, javila je agencija RIA, prenosi Rojters.

Krajevski je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova nakon što su demonstranti polili crvenom tečnošću ruskog izaslanika u Poljskoj na ceremoniji polaganja vijenaca u Varšavi u ponedeljak, javila je poljska novinska agencija PAP.

Rusija, uprkos dešavanjima, ne razmatra zatvaranje svoje ambasade u Varšavi, rekli su predstavnici ambasade Rojtersu.

„Zatvaranje ruske ambasade u Varšavi se ne razmatra, osim ako poljske vlasti ne onemoguće njeno funkcionisanje“, navodi se u saopštenju ambasade.

15:20h

Velika Britanija bi podržala šta god Švedska odluči o mogućem budućem članstvu u NATO-u, izjavio je premijer Boris Džonson, prenosi Rojters.

„Siguran sam da će Velika Britanija podržati bilo koju akciju koju Švedska odluči da preduzme, a mi ćemo biti korisni i podržavajući koliko god možemo“, rekao je Džonson, govoreći tokom posjete Švedskoj.

Bonus video: