Predsjednik i premijerka Finske: Bez odlaganja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO; Kremlj: Nedvosmislena prijetnja

Finska, koja sa Rusijom dijeli granicu od 1.300 kilometara, ali i tešku prošlost, ranije je ostala izvan Sjevernoatlantskog pakta kako bi održavala prijateljske odnose sa svojim istočnim susjedom

4485 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.05.2022. 11:58h

Finska bi trebalo da podnese zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO, rekli su predsjednik ove zemlje Sauli Niniste i premijerka Sana Marin u zajedničkom saopštenju, javlja Rojters i navodi da se radi o velikoj promjeni politike koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

"Finska bez odlaganja mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO", rekli su Niniste i Marin u zajedničkoj izjavi.

Finska, koja sa Rusijom dijeli granicu od 1.300 kilometara, ali i tešku prošlost, ranije je ostala van Sjevernoatlantskog pakta kako bi održavala prijateljske odnose sa svojim istočnim susjedom, podsjeća Rojters.

Prva je reagovala premijerka Danske Mete Frederiksen, koja je izjavila da će se ta zemlja zalagati za brz proces prijema Finske u NATO.

"Danska će, naravno, toplo pozdraviti ulazak Finske u NATO. Ona će ojačati NATO i našu zajedničku bezbjednost", napisala je Frederiksen na Tviteru.

Oglasio se i Kremlj, koji za ovaj potez Finske kaže da je "nedvosmislena" prijetnja Rusiji, kao i da proširenje vojnog bloka neće učiniti Evropu ili svijet stabilnijim.

Obraćajući se novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su koraci koje je Finska preduzela da se pridruži NATO-u razlog za "žaljenje i razlog za nametanje simetričnog odgovora".

Bonus video: