Zovu ga slovenački Tramp, porijeklom je Crnogorac i kandidat je za predsjednika

"Promjene uspijevaju da pokrenu samo moćni lobiji koji sve rade u svom interesu. Ministri i drugi državni zvaničnici nikada nisu uspjeli da ustvari steknu kontrolu nad državnim aparatom. Mi to želimo da promijenimo. Želimo da postanemo efikasna država koja će težiti razvoju i blagostanju građana", rekao je Popovič
637 pregleda 1 komentar(a)
Boris Popovič, Foto: Koper.si
Boris Popovič, Foto: Koper.si
Ažurirano: 16.10.2017. 10:36h

Koparski gradonačelnik Boris Popovič predao je kandidaturu za predsjednika Republike Slovenije na predsjedničkim izborima, koji se održavaju 22. oktobra, i time krenuo u borbu protiv aktuelnog predsjednika Boruta Pahora.

Dok u Kopru suvereno, usprkos raznim aferama i sudskim postupcima, vlada već 15 godina, Popovič, kako navodi Jutarnji list, rodom Crnogorac, koji je u mladosti bio automobilski prvak i umalo poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći na koparskoj zaobilaznici 2000. godine, sada je odlučio da vlada i cijelom državom.

Jutarnji piše da mu se daju velike šanse da bude predsjednik pored drugih kandidata.

Neki tvrde da će biti veliko iznenađenje ako dobije više od 10 odsto glasova. Vjeruju da zapravo želi da utaba put do parlamenta, čiji su izbori 2018. godine.

Za njega kažu da je impulsivan, prvo skoči pa kaže hop, ali uvijek se snađe. Sa skoro svima se posvađao, ali se opet sa svima pomirio, navodi Jutarnji.

"Njegova kandidatura je neozbiljna i ne vjerujemo da će proći, ali treba vidjeti. Vrlo je osobena ličnost, a neki kažu da je čak blizanac Donalda Trampa. Opšte je poznato da on i javno podržava njegovu politiku i način vođenja države. Popovič je nagao, ali ne može se reći da nije puno napravio za Kopar", kazao je za Jutarnji slovenački novinar koji prati rad Popoviča.

On sam, pak, kaže da se kandidovao jer želi promjene na državnom nivou.

"Promjene uspijevaju da pokrenu samo moćni lobiji koji sve rade u svom interesu. Ministri i drugi državni zvaničnici nikada nisu uspjeli da ustvari steknu kontrolu nad državnim aparatom. Mi to želimo da promijenimo. Želimo da postanemo efikasna država koja će težiti razvoju i blagostanju građana", rekao je Popovič za Jutarnji.

On ne pripada nijednoj od parlamentarnih stranaka, već se kandidovao kao kandidat svoje stranke "Slovenija za vedno". Cilj mu je da oko sebe okupi i druge nezavisne liste, nešto kao što je u Hrvatskoj napravio Most.

"Ta je ideja nastala još 2004. godine, kada smo kroz ideju zajedničke politike lokalnih vlasti povezali tri obalna mjesta, Kopar, Izolu i Piran, pa smo u duhu udruživanja osnovali stranku "Slovenija je naša", čiji je zadatak da našu ideju izdižu na nacionalni nivo. U Sloveniji trenutno imamo puno velikih političkih stranaka koje se do danas nisu pokazale učinkovitima. Njihov je problem što često nemaju sluha za lokalne probleme i stoga gube kontakt s lokalnim stanovništvom. Zato imamo gradonačelnike koji se svakodnevno susreću sa njihovim potrebama, a njihovo iskustvo je ključno u prenošenju dobre i pozitivne prakse na nacionalnu nivou", smatra Popovič.

Više se puta kandidovao za razne državne funkcije, a sa svojom strankom "Kopar je naš" nastupao je u koalicijama ili samostalno na parlamentarnim izborima, nikad se ne opredjeljujući lijevo ili desno.

Otkad je ušao u politiku, glatko pobjeđuje u Kopru, razvijenom industrijskom, lučkom i turističkom gradu sa 23.000 stanovnika. Mnogi kažu da su za to zaslužni njegov populizam i hiperaktivnost, nešto slično kao što to u Zagrebu radi Milan Bandić. Tako je na posljednjim lokalnim izborima dobio povjerenja 71 odsto građana. Za njega protivnici govore da je nedemokrata i totalitarista.

Ubjedljivo je pobjeđivao na izborima usprkos brojnim optužbama za zloupotrebu položaja i korupciju, ali i sudskim postupcima pa čak i činjenici da iza sebe ima pravosnažnu presudu za uslovnu zatvorsku kaznu. Osam mjeseci nakon što je osvojio prvi mandat, završio je u pritvoru, a kasnije je oslobođen optužbi i dobio je i odštetu.

"Danas je, čini se, kada čitamo slovenačke medije, moj jedini posao da idem na sud. Od kada sam postao gradonačelnik, stalno se pokušava kazniti sve što radim u Kopru i pokušavaju da me prikažu kao najvećeg kriminalca. Velika većina postupaka vođenih protiv mene na kraju je "pala". Jedina istina jeste to da sam na sudu proglašen krivim onda kada sam javno izrekao što mislim. Bio sam kažnjen zbog verbalnog delikta, iako sam samo rekao istinu", pojašnjava Popovič.

Kaže da već dugi niz godina upozorava na nepravilnosti slovenačkog pravosudnog sistema, zbog čega je, tvrdi, nepravedno progonjen od početka svog mandata.

"I to samo zato što sam u politiku došao sa ciljem da uvedem neke promjene, ali očito sam zadirao u dugogodišnje političke mreže koje su htjele da me se riješe kroz sudske procese. Takva situacija u našem pravosudnom sistemu je neprihvatljiva. Ne smijemo tolerisati sudije i tužioce koji bez dokaza ili sa izmišljenim namjerama progone nevine ljude. Takođe je nedopustivo namjerno i neutemeljeno krivično gonjenje sa političkom pozadinom", naveo je Popovič.

Dodaje da će se upravo tim pitanjem posebno pozabaviti ukoliko pobijedi na izborima naredne nedjelje.

"Prema najnovijim istraživanjima, samo 16 odsto ljudi vjeruje našem pravosuđu. I to je tako zbog samo pet do deset odsto trulih jabuka koje moramo eliminisati iz sistema što je moguće prije", dodao je Popovič koji je na čelo Kopra došao 2002. godine, a pobijedio je predstavivši novi koncept grada pod nazivom "grad-preduzeće".

Odmah je prionuo na posao pa je tako Kopar u posljednjih 15 godina potpuno promijenio svoju sliku i za mnoge van tog grada, prije svega Istrane i Riječane, postao neka vrsta zamjene za Trst. Tamo su nikli brojni šoping centri, a izgrađen je i stadion.

Iako ga mnogi doživljavaju kao tipični industrijski lučki grad, i tu je napravljen velik zaokret, pa se Kopar sve više okreće turizmu. Cijeli je ušminkan i sređen, a koparska riva može biti uzor mnogim jadranskim lučkim gradovima.

"Škole, vrtići, kulturne ustanove, sportski objekti, saobraćajna infrastruktura, samo su neki od naših uspješnih projekata. Kopar je postao sigurno i ugodno mjesto, kako za domaće stanovništvo, tako i za naše posjetioce, o čemu se u vremenu prije mog prvog mandata nije moglo ni sanjati. Ukratko, dokazali smo kako je sve moguće ako su svi iskreni i ako postoji opšte saglasje oko zajedničkog interesa i dogovora", smatra Popovič.

Bonus video: