UNHCR: Poljska da omogući abortus Ukrajinkama

Posmatrači UN-a za ljudska prava nastoje da provjere navode o seksualnom nasilju koje vrše ruske snage, uključujući grupno silovanje i silovanja pred djecom, te tvrdnje da su ukrajinske snage i milicije civilne odbrane takođe počinile seksualno nasilje

12547 pregleda 4 komentar(a)
Antiruske demonstracije u Varšavi, Foto: Rojters
Antiruske demonstracije u Varšavi, Foto: Rojters

Žene koje su od rata pobjegle u Poljsku moraju imati pristup reproduktivnim pravima koja ispunjavaju međunarodne standarde, uključujući abortuse, izjavila je juče visoka zvaničnica UNHCR-a, usred izvještaja o silovanju i seksualnom nasilju u Ukrajini.

Poljski zakoni o abortusu su među najrestriktivnijim u Evropi, a aktivisti za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog poteškoća sa kojima bi se žrtve silovanja iz Ukrajine koje bježe u tu zemlju mogle suočiti ako treba da prekinu trudnoću.

”Postoje posebne politike (u vezi sa reproduktivnim uslugama u Poljskoj) za koje vjerujemo da ne ispunjavaju međunarodne standarde”, rekla je pomoćnica visokog komesara UN za zaštitu, Džilijan Trigs, na konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

“(Žrtvama seksualnog nasilja) je potrebno savjetovanje i pomoć. U nekim slučajevima će im trebati abortusi. Mi ćemo to predočiti... vladi”, rekla je Trigs.

Ona je dodala da će UNHCR raditi sa onima kojima je potreban abortus kako bi se osiguralo da im se taj zahvat omogući u Poljskoj ili negdje drugo.

Ujedinjene nacije su saopštile da posmatrači UN-a za ljudska prava nastoje da provjere navode o seksualnom nasilju koje vrše ruske snage, uključujući grupno silovanje i silovanja pred djecom, te tvrdnje da su ukrajinske snage i milicije civilne odbrane takođe počinile seksualno nasilje.

Rusija tvrdi da ne činu zloupotrebe protiv civilnog stanovništva u “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini. Ukrajinska misija pri UN tada nije odgovorila na zahtev za komentar povodom optužbi protiv ukrajinskih snaga.

Od početka sukoba 24. februara, više od 3,3 miliona ljudi, uglavnom žena i djece, potražilo je utočište u Poljskoj. Poljska vlada procjenjuje da bi otprilike polovina mogla ostati u toj zemlji na duži rok, što je izazov za stambeno tržište, sistem obrazovanja i zdravstva.

Dok dvije zemlje dijele istoriju, kulturu i granicu, pristup žena reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti je radikalno drugačiji.

Ukrajinka Oksana Litvinjenko, aktivistkinja za reproduktivna prava, koja živi u Poljskoj 16 godina i pomaže izbjeglicama koje posljednjih mjeseci stižu u tu zemlju, kaže da mnoge žene nisu svjesne da će im biti onemogućen pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti kada pređu granicu.

“Veoma je teško jer ne želimo da te žene ponovo prolaze traumu sada kada misle da su konačno bezbjedne. Sve vam se čini da nije pravi trenutak da im kažete istinu”, izjavila je za “Gardijan”.

U Ukrajini se abortusi legalno odobravaju na zahtjev u prvih 12 nedjelja trudnoće, oralna kontracepcija se prodaje u slobodnoj prodaji bez recepta, a pilule “jutro-poslije” su lako dostupne. U Poljskoj je abortus skoro potpuno zabranjen, a pristup kontracepciji je rangiran kao najgori u Evropi, prema Evropskom parlamentarnom forumu.

Abortus je postao pitanje koje izaziva velike podjele u Poljskoj otkako je nacionalistička partija Pravo i pravda (PiS) došla na vlast 2015. godine, obećavajući povratak tradicionalnom, pobožnom društvu u kombinaciji sa velikodušnim državnim davanjima.

Ustavni sud je 2020. godine odlučio da je prekid trudnoće u slučaju deformiteta ploda neustavan, eliminišući najčešće korišćeni argument za legalni pobačaj u pretežno katoličkoj naciji.

Prekid trudnoće je sada dozvoljen samo u slučajevima silovanja i incesta i kada je ugrožen život ili zdravlje majke, ali je pristup abortusu ograničen jer mnogi ljekari odbijaju da ih obave iz vjerskih razloga, i mnoge žene traže tu proceduru u inostranstvu.

Bonus video: