Pudždemon ponovo nejasan; Santamarija: Preuzećemo kontrolu ako ne odbaci ideju o nezavisnosti do četvrtka

Katalonski lider je pozvao na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem
0 komentar(a)
Karles Pudždemon, Katalonija, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2017. 15:48h

Katalonski lider Karles Pudždemon poziva na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem. Ipak, Pudždemon, nije dao jasan odgovor o tome da li je proglasio nezavinost Katalonije, javlja španski dnevnik "Pais".

U pismu na četiri stranice, katalonski lider je pozvao na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na kome bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum, prenosi Tanjug.

Španske vlasti su katalonskom lideru prethodno dale rok da se danas do 10 časova razjasni da li je u svom govoru koji je održao u parlamentu 10. oktobra proglasio nezavisnost.

Pudždemon je u pismu naveo da bi dijalog između Španije i Katalonije trebalo da se odvija tokom naredna dva mjeseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije.

"Naša ponuda za dijalog je iskrena, uprkos svemu što se dogodilo", napisao je katalonski lider.

Oglasila se i zamjenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija koja je izjavila da će Španija preuzeti kontrolu i direktno upravljati Katalonijom ukoliko katalonski lider ne odbaci ideju o otcepljenju tog regiona od Španije do četvrtka u 10 sati ujutru.

"Gospodin Pudždemon još ima šansu da počne da rješava ovu situaciju, on mora da odgovori sa 'da' ili 'ne' o tome da li je proglasio deklaraciju o nezavisnosti", rekla je Saens de Santamarija, preneo je Rojters.

Kako, piše Pais, španska vlada priprema donošenje specijalnih odluka, koje će se prioritetno baviti kontrolom katalonske specijalne policije Mososa i finansija.

Centralne španske vlasti dale su ranije Pudždemonu rok da do danas precizno navede da li je proglasio nezavisnost ili ne, i odgovor bi morao da bude jasan i jednostavan - "da" ili "ne", što Pudždemon nije učinio, čime je otvorio put španskoj vladi da preuzme kontrolu nad Katalonijom i upravlja ovim regionom direktno, naveo je Rojters.

Pudždemon je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedjelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

Bonus video: