Borelj: Zapadni Balkan i proces pristupanja važni za EU

"Danas će sedjeti u Savjetu za spoljne poslove da bi sa nama razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu – veoma pogođenom ekonomskom krizom", kazao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj

2284 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da današnjim sastankom sa šefovima diplomatija zapadnobalkanske šestorke EU želi da ukaže koliko je za nju važan Zapadni Balkan i proces pristupanja.

"Imao sam sastanak sa njima prije nekoliko dana ovdje u Briselu, a danas će sedjeti u Savjetu za spoljne poslove da bi sa nama razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu – veoma pogođenom ekonomskom krizom", rekao je Borelj pred početak dvodnevnog sastanka Savjeta EU za spoljne poslove u Briselu u okviru koga se održava i radni ručak ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana.

Borelj je dodao i da će evropski ministri putem video konferencije razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

"Ukrajinci nastavljaju sa veoma žestokim otporom, a mi ćemo nastaviti da im pružamo oružje za otpor", rekao je.

Odgovarajući na pitanja novinara Borelj je kazao da EU snažno podržava Finsku i Švedsku koje nastoje da se učlane u NATO.

On je rekao da ga je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde obavijestila da je "proces počeo, da će obavijestiti kralja i da postoji snažna podrška ovoj odluci unutar švedskog društva i švedskog političkog spektra".

"Dakle, mislim da će zemlje članice Evropske unije podržati ovu odluku i nadam se da bismo mogli da nadjačamo protivljenje nekih članica NATO", dodao je.

Bonus video: