Mekdonalds najavio povlačenje sa ruskog tržišta nakon 30 godina poslovanja

"Humanitarna kriza uzrokovana ratom u Ukrajini i ubrzano nepredvidivo poslovno okruženje doveli su nas do zaključka da nastavak poslovanja u Rusiji više nije održiv, niti je u skladu s našim vrijednostima"

5520 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američka kompanija prehrambene industrije i lanac restorana brze hrane Mekdonalds najavio je da će napustiti rusko tržište, nakon više od 30 godina poslovanja u toj zemlji.

U martu je Mekdonalds objavio da privremeno zatvara oko 850 restorana u Rusiji, kao odgovor na invaziju te zemlje na Ukrajinu.

"Humanitarna kriza uzrokovana ratom u Ukrajini i ubrzano nepredvidivo poslovno okruženje doveli su nas do zaključka da nastavak poslovanja u Rusiji više nije održiv, niti je u skladu s našim vrijednostima", navode u saopštenju.

Kompanija je navela da nastoji prodati cijeli portfelj restorana u Rusiji lokalnom kupcu.

Mekdonalds restorani u Ukrajini ostaju zatvoreni, a kompanija nastavlja isplaćivati pune plate svojim zaposlenicima u toj zemlji.

Otvaranje prvog restorana u Moskvi, u januaru 1990. godine, smatrao se jednim od obilježja kraja Sovjetskog Saveza.

Brojne poznate firme već su ranije obustavile prodaju ili prestale pružati usluge u Rusiji, zbog strogih sankcija Zapada uvedenih zbog agresije na Ukrajinu, koja je započela 24. februara.

Bonus video: