"neutralnost u svjetlu rata u Ukrajini lažan koncept"

Borelj: Bliski odnosi sa Putinovim režimom više nisu kompatibilni sa evrointegracijama

"Jedna zemlja je izvela invaziju na drugu i stavljanje njih u istu ravan znači da nema razlika između napadača i napadnutog. To nije moguće"

7253 pregleda 10 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je večeras u Briselu da Srbija treba što prije da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji i da održavanje bliskih odnosa sa režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina više nije kompatibilno sa evropskim integracijama.

Poslije radnog ručka ministara spoljnih poslova članica EU i ekonomija Zapadnog Balkana, tokom dvodnevnog sastanka Savjeta EU za spoljne poslove, Borelj je rekao da Unija "razumije teškoće" i da "mnogo cijeni" glasanje protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali da od kandidata za članstvo i partnera "očekuje da se u potpunosti usklade sa spoljnom politikom".

"Za mene je jasno, i za mnoge od mojih kolega u Savjetu EU za spoljne poslove, da održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dvije stvari u isto vrijeme nisu kompatibilne", kazao je Borelj.

Naveo je i da je "neutralnost u svjetlu rata u Ukrajini lažan koncept".

"Jedna zemlja je izvela invaziju na drugu i stavljanje njih u istu ravan znači da nema razlika između napadača i napadnutog. To nije moguće", dodao je.

Borelj je rekao da EU pozdravlja "strateške i hrabre izbore" onih partnera koji se u potpunosti usklađuju sa njenom spoljnom politikom i sankcijama Rusiji.

"To nisu svi, ali su mnogi. Ministri su izrazili jasno očekivanje prema partnerima kao budućim članicama da budu posvijećene evropskim vrijednostima i spoljnoj politici EU. Oni koji to još nisu uradili, a Srbija je jedna od njih, treba što je prije moguće da se usklade i da primjene sankcije", naveo je Borelj.