Ekstremni stres zbog rata u Ukrajini: Sve više prerano rođenih beba

Za Aljonu je bjekstvo u poodmakloj trudnoći značilo i napuštanje plana o porođaju u poznatom okruženju i uz podršku porodice

6805 pregleda 1 komentar(a)
Građani Ukrajine koji su pobjegli od ruske invazije: detalj iz Zaporožja, Foto: Reuters
Građani Ukrajine koji su pobjegli od ruske invazije: detalj iz Zaporožja, Foto: Reuters

Ljudi u Ukrajini su zbog rata izloženi ekstremnom stresu. To kod trudnica često dovodi do medicinskih komplikacija i prijevremenih porođaja. A povrh svega, u porodilištima nema dovoljno inkubatora.

Aljona Hvrilenko je prije nekoliko dana rodila djevojčicu. Darina mirno spava u kolijevci pored majčinog bolničkog kreveta. Aljona još uvijek ne može da vjeruje kako joj se proteklih nedjelje život iz temelja promijenio. Ta 28-godišnjakinja je već bila u poodmakloj trudnoći kada je 24. februara ruska vojska napala Ukrajinu.

"Iznenada su se oglasile sirene i čuli smo prve eksplozije", sjeća se mlada majka koja je tada sa suprugom živjela u Kijevu. "Bilo je zastrašujuće, uopšte nismo znali šta se događa. Na televiziji još nije bilo nikakvih informacija."

Trudna u bjekstvu

Aljona i njen suprug gledali su kako sve više komšija na brzinu pakuje stvari i odlazi. Poslije podne su i oni odlučili da odu.

"Zanimljivo je da još ništa nismo imali pripremljeno za bebu, ni krevet, ni sto za previjanje, baš ništa. Kao da smo negdje duboko u sebi nešto predosjećali", kaže Aljona.

Nakon višenedjeljne odiseje par je uspio da stigne u Lavov na zapadu Ukrajine. Tamo su se smjestili kod rođaka. I tamo su skoro svakog dana odjekivale sirene, ali grad se i dalje smatrao donekle bezbjednim. Front, okupirana područja, ruska artiljerija – sve to je udaljeno na stotine kilometara.

Za Aljonu je bjekstvo u poodmakloj trudnoći značilo i napuštanje plana o porođaju u poznatom okruženju i uz podršku porodice. Kada su stigli u Lavov, potražila je na internetu gdje bi mogla da se javi kao trudnica i našla je porodilište u centru grada. "Odmah na prvom pregledu utvrdili su da naša ćerka sporo raste."

Ali mlada majka kaže da je to nije iznenadilo, jer je nakon početka rata pala u depresiju i nedjeljama nije skoro ništa jela.

Nema dovoljno inkubatora

Aljona Hvrilenko i njen suprug imali su sreće: njihova ćerka Darina rodila se zdrava i skoro tačno u predviđenom terminu. Ali od početka rata u Ukrajini se bilježi znatno više komplikacija u trudnoći nego što je uobičajeno. Prije svega je porastao broj prerano rođenih beba.

Zdravstveni stručnjaci navode da se ta brojka u gradovima koji su posebno na meti napada – utrostručila.

Ljekari iz Harkova, u kojem se vode žestoke borbe, javljaju da je u prvim nedjeljama rata svaki drugi porođaj bio prijevremen. To je dovelo do nedostatka inkubatora, koji su često neophodni za preživljavanje prerano rođenih beba.

I u porodilištu u Lavovu znatno je porastao broj prijevremenih porođaja, posebno kod žena koje su dugo bile u bjekstvu.

Nedaleko od Aljonine sobe leži Galina Golets.

Njen sin Mikailo rođen je prerano.

"Još uvijek mora da se vještački hrani, suviše je slab je za flašicu“, kaže Galina. "Ali on već može samostalno da diše i imam osjećaj da je polako sve jači."

Galina kaže da se u Lavovu osjeća barem donekle sigurnom. U njenom rodnom gradu Mikolaivu na jugu zemlje vode se žestoke borbe. Taj grad je samo nekoliko sati vožnje automobilom udaljen od skoro potpuno uništenog Mariupolja.

U Mariupolju je na početku rata u bombardovanju porodilišta poginulo više ljudi.

"Stres koji smo doživjeli proteklih nedjelja bio je jednostavno nevjerovatan", kaže Galina. "A onda sam se još dva puta zarazila koronom."

"Stres uvijek ima negativan uticaj na trudnice"

Upravo su te okolnosti tipični faktori koji dovode do porasta broja prijevremenih porođaja, objašnjava Marija Malačinska, direktorka porodilišta u Lavovu.

Ona kaže da je od početka rata u tom porodilištu obavljeno više od 200 prijevremenih porođaja – više nego ikada ranije.

"Svaki oblik stresa ima negativan uticaj na trudnoću", kaže ljekarka. "A ova situacija, rat, to je naravno neuobičajeni stres. To je bio ogroman šok, a sada je tu još i neizvjesna budućnost."

Mnogim majkama potrebna je i psihološka pomoć.

Doktorka Malačinska kaže da svoje pacijentkinje pokušava da zaštiti od negativnih uticaja.

Savjetuje im da što je moguće manje prate izvještaje o ratnim zbivanjima. Ali naravno, priznaje, to često nije moguće.

Mnoge žene jednostavno žele da znaju kako je njihovoj rodbini. U klinici u Lavovu još uvijek ima dovoljno medicinskih uređaja, i to zahvaljujući tome što su se tamo na vrijeme pobrinuli za dobijanje pomoći, pa i iz drugih evropskih zemalja, kaže direktorka porodilišta.

Prije nekoliko dana su, kaže, stigla i tri nova inkubatora. "Naravno, u ovoj situaciji ne možemo ništa da predvidimo. I dalje moramo da budemo spremni na sve."

Ni mlade majke ne znaju kako će izgledati njihova svakodnevnica s bebama kada budu napustile porodilište.

"Vjerovatno se nećemo tako brzo vratiti kući", kaže Galina. "To je sve što trenutno mogu da kažem o našoj budućnosti."

Bonus video: