"ali ima više oružja"

Šolc o Ukrajini i EU: Bez prečica - da budemo pošteni prema drugim dugogodišnjim kandidatima za pristupanje na ZB

Ukrajina se neće brzo pridružiti Evropskoj uniji, ali će i dalje dobijati pomoć za odbranu od Rusije, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc. On je u svom govoru u Bundestagu obećao i podršku njemačkom stanovništvu

2628 pregleda 0 komentar(a)
Šolc, Foto: Shutterstock
Šolc, Foto: Shutterstock

U Vladinom saopštenju, njemački kancelar Olaf Šolc (SPD) prokomentarisao je ruski agresorski rat protiv Ukrajine, umanjujući očekivanja o brzom pristupanju te zemlje Evropskoj uniji. Francuski predsednik Emanuel Makron je u pravu kada ističe da proces pristupanja "nije pitanje nekoliko mjeseci ili nekoliko godina", rekao je Šolc u Bundestagu.

"A da budemo pošteni prema drugim dugogodišnjim kandidatima za pristupanje na Zapadnom Balkanu, ne bi smjele da postoje prečice do EU. Zato Unija želi da se fokusira na brzu i pragmatičnu podršku Ukrajini", rekao je Šolc.

On se osvrnuo i na Fond solidarnosti koji je predložila Evropska komisija za obnovu zemlje nakon završetka rata koja će koštati milijarde. Sa time će EU podržati Ukrajinu "na njenom evropskom putu", rekao je Šolc. Pripremni radovi za Fond za rekonstrukciju, koji će se puniti doprinosima EU i međunarodnih partnera, morali bi sada da počnu, rekao je kancelar.

Ukrajina je podnijela zahtjev za pridruživanje EU ubrzo nakon početka ruske invazije na tu zemlju. Evropska komisija namjerava da izda svoje zvanično saopštenje o tome u junu. Međutim, Makron je prošle nedjelje rekao da bi proces pridruživanja EU mogao da "potraje decenijama". Umjesto toga, predložio je stvaranje "evropske političke zajednice" za Ukrajinu i druge zemlje-kandidatkinje.

Šolc uvjerava Ukrajinu u dalju pomoć u odbrani

Kancelar je Ukrajini obećao dalju pomoć u odbrani zemlje. On je istovremeno naglasio da vojna pomoć teškim naoružanjem ne znači eskalaciju.

"Pomaganje zemlji koja je brutalno napadnuta da se odbrani nije eskalacija.“ To je prije doprinos odbijanju napada i time okončanju nasilja što je brže moguće".

"Putin i dalje vjeruje da može bombama da nametne mir2, rekao je Šolc.

Međutim, takvog diktiranog mira neće biti, jer ga Ukrajinci neće prihvatiti – "a nećemo ni mi".

Kancelar je dodao.

"Tek kada Putin to shvati, tek kada shvati da ne može da slomi odbranu Ukrajine, tada će biti spreman da ozbiljno pregovara o miru. Putin je potcijenio odlučnost Ukrajine i jedinstvo Zapada.“

Kancelar obećava pomoć da se izbori sa povećanjem cijena

S obzirom na posljedice rata po EU, Šolc je pozvao na solidarnost u Evropskoj uniji u pogledu snabdijevanja energijom.

"Na evropskom nivou, glavno je da se obezbijedi da nema uskih grla u snabdijevanju energijom u pojedinim državama-članicama. To je zapovijest evropske solidarnosti“, rekao je političar njemačkog SPD-a.

Dio evropskog rješenja je širenje transevropskih energetskih mreža.

"Srednjoročno i dugoročno, jedini razuman odgovor na trenutne probleme na energetskom tržištu jeste da postanemo nezavisni od fosilnih goriva."

Njegov sastanak u srijedu sa kolegama iz Danske, Holandije, Belgije i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Esbjergu, u Danskoj, pokazao je da se u Evropi ostvaruje napredak.

Šolc je objasnio i da vlada u Berlinu namjerava da podrži sve građane s obzirom na trenutna poskupljenja.

"Ne ostavljamo nikoga samog", rekao je kancelar. Sigurnost i nezavisnost snabdijevanja energijom moraju biti zagarantovane, ali energija takođe mora da ostane pristupačna. Povećanje cijena koje je izazvala Rusija ne bi trebalo da preoptereti nikoga na nacionalnom ili evropskom nivou. To se posebno odnosi na građane sa malim i srednjim primanjima.

Merc govori o "dvostrukoj igri" u isporuci oružja

Lider demohrišćana u Bundestagu Fridrih Merc ponovo je optužio Šolca da igra dvostruku igru u vezi s isporukom teškog naoružanja Ukrajini.

"Šolc ostavlja utisak kao da se oružje isporučuje, rekao je prvi čovjek CDU. Istina je da u proteklih nekoliko nedjelja iz Njemačke nije isporučeno skoro ništa“, rekao je Merc. „Kakvu igru igrate, pa i sa njemačkom javnošću, kada je riječ o ovim isporukama oružja?“

Merc je izrazio kritike zbog planove za isporuku njemačkog oružja susjednim zemljama na istoku, ako one zauzvrat Ukrajini obezbijede starije sisteme naoružanja sovjetske proizvodnje. Njemačke kompanije za naoružanje takođe se nedjeljama žale da ne dobijaju izvozne dozvole. Merc je rekao da se može složiti sa političarom Zelenih Antonom Hofrajterom, koji je rekao da je problem u kabinetu kancelara.

Merc je takođe pozvao da se otpusti ministarka odbrane Kristine Lambreht.

„Rastanite se što prije od te ministarke“, rekao je predsednik CDU. „Ionako ćete to morati da uradite u nekom trenutku u narednih nekoliko nedjelja ili mjeseci. Zato uradite to uskoro.“ Lambreht je nedjeljama bila „više zauzeta sopstvenom odbranom, nego odbrambenom politikom“, rekao je Merc, aludirajući na to da je ministarkin sin letio zajedno s njom helikopterom Bundesvera. Ministarka više neće dobiti povjerenje vojnika, rekao je Fridrih Merc.

AfD kritikuje sankcije Rusiji kao kontraproduktivne

Liderka Poslaničkog kluba AfD Alis Vajdel kritikovala je sankcije Rusiji zbog njenog agresorskog rata protiv Ukrajine kao kontraproduktivne. One su više naškodile Njemačkoj i Evropi nego Rusiji, rekla je ona u svom odgovoru na govor kancelara Šolca.

"Embargo na naftu i gas protiv Rusije bio bi potpuno poguban, jer je održiva zamjena za izostale isporuke na dugom štapu".

Vajdel je istovremeno pozvala kancelara da obustavi isporuke oružja Ukrajini.

Rat u Ukrajini dostigao je fazu u kojoj je, umjesto stalnog snabdijevanja novim oružjem, trebalo ići putem pregovora. AfD dijeli kancelarovu zabrinutost zbog eskalacije, rekla je Vajdel.

"Rat u Ukrajini nije naš rat. Ne smijemo da dozvolimo da se zanosimo parolama, propagandom i emocijama, već moramo zastupati sopstvene interese. A to su: prekid vatre i mir."