Rusija: Opsada Azovstala je završena, predala se posljednja grupa ukrajinskih vojnika

Rat u Ukrajini - 86. dan

54972 pregleda 47 komentar(a)
Borci iz Azovstala se prevoze u grad Olenivka koji je pod ruskom kontrolom, Foto: Reuters
Borci iz Azovstala se prevoze u grad Olenivka koji je pod ruskom kontrolom, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2022. 21:53h
Završeno
21:44h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se posljednja grupa ukrajinskih snaga skrivenih u željezari Azovstal u Marijupolju predala, označavajući kraj višenjedeljne opsade, prenosi Rojters.

"Teritorija metalurškog kombinata Azovstal... potpuno je oslobođena", navodi se u saopštenju ministarstva.

Rečeno je da je grupu koja se predala činila 531 osoba.

16:31h

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder napustiće Upravni odbor ruske državne energetske kompanije Rosnjeft, saopštila je danas ta kompanija.

Šreder je do sada bio predsjednik upravnog odbora Rosnjefta.

Njegova odluka o napuštanju funkcije donijeta je dan pošto su njemački poslanici odlučili da mu ukinu pravo na kancelariju i osoblje, finansirane javnim novcem, na koje ima pravo kao bivši kancelar.

On je radio i na gasovodnim projektima Sjeverni tok i Sjeverni tok 2. Nekoliko nedjelja prije ruske invazije na Ukrajinu, ruska državna kompanija Gazprom saopštila je da je Šreder bio nominovan da uđe u upravni odbor te kompanije.

Dužnost njemačkog kancelara Šreder je obavljao od 1998 do 2005. godine. U proteklih nekoliko mjeseci je izolovan zbog poslova sa ruskim državnim energetskim kompanijama.

Ove godine je nekoliko članova Šrederovog osoblja dalo otkaz, a bivši politički saveznici kritikovali su ga zbog izjave listu "Njujork Tajms" da se "mora istražiti" da li je bilo masakra u mestu Buča kod Kijeva, i da ne misli da bi ruski predsjednik Vladimir Putin dao naređenje za ubijanje ukrajinskih civila.

16:22h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se broj sajber napada na Rusiju od strane stranih državnih struktura višestruko povećao i da Rusija mora da pojača svoju sajber odbranu smanjenjem upotrebe stranog softvera i hardvera.

Vrše se ciljani pokušaji da se onesposobe internet resursi kritične informacione infrastrukture Rusije, kazao je Putin i naveo da su na meti bili mediji i finansijske institucije, prenosi Rojters.

"Pokrenuti su ozbiljni napadi na zvanične sajtove vladinih agencija. Mnogo su češći i pokušaji ilegalnog prodora u korporativne mreže vodećih ruskih kompanija", naglasio je predsjednik Rusije.

Putin je na sastanku sa članovima Savjeta bezbjednosti rekao da će Rusija morati da unaprijedi bezbjednost informacija u ključnim sektorima i da pređe na korišćenje domaće tehnologije i opreme.

15:57h

Komandant ukrajinskog bataljona "Azov" Denis Prokopenko saopštio je u video-obraćanju da su civili i teško ranjeni ukrajinski borci evakuisani iz čeličane "Azovstalj" u Marijupolju.

"Civili su evakuisani, a teško ranjenima je pružena neophodna pomoć, pa su i oni evakuisani, da bi kasnije bili razmijenjeni i stigli na teritoriju koju kontroliše Ukrajina", izjavio je Prokopenko, kako prenosi Rojters.

Prokopenko je rekao da je još u toku proces izvlačenja tijela onih koji su poginuli braneći "Azovstalj" i da se nada "da će u bliskoj budućnosti rođaci poginulih i država Ukrajina moći časno da sahrane svoje vojnike".

"Stalno smo naglašavali da su za nas najvažniji civili, ranjeni i mrtvi", naveo je Prokopenko na video-snimku koji je puk "Azov" podelio na servisu za razmjenu poruka Telegram.

15:56h

Dotok ruskog gasa u susjednu Finsku prestaće u subotu ujutru, saopštio je finski državni veletrgovac gasom "Gasum".

"Gasprom eksport je u petak 20. maja popodne obavijestio Gasum da će isporuke prirodnog gasa Finskoj prema Gasumovom ugovoru o snabdijevanju biti prekinute u subotu 21. maja u 4.00 sata ujutro po srednjoevropskom vremenu", naveo je "Gasum" u saopštenju.

Iz te kompanije su poručili da će nastaviti da snabdijevaju finske kupce gasom iz drugih izvora preko gasovoda "Baltik konektor", prenosi Rojters.

"Brižljivo smo se pripremili za ovu situaciju i pod uslovom da ne bude poremećaja u mreži za prenos gasa, moći ćemo da snabdijevamo sve naše kupce gasom u narednim mjesecima", rekao je generalni direktor "Gasuma" Mika Viljanen.

12:21h

Evropska unija isplatila je Ukrajini 600 miliona eura kao dio programa makro finansijske pomoći, saopštio je premijer Denis Šmihal.

„Danas je EU isplatila novu tranšu od 600 miliona eura u okviru hitnog programa makrofinansijske pomoći Ukrajini," napisao je Šmihal na svom Tviter nalogu.

Šmihal je takođe rekao da je zahvalan Evropskoj komisiji i njenoj predsjednici Ursuli fon der Lajen. "Zajedno ćemo pobijediti i obnoviti Ukrajinu", rekao je on.

12:04h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da se do sada predalo skoro 2.000 ukrajinskih vojnika koji su se nalazili u čeličani Azovstal u Mariupolju, javila je danas novinska agencija TASS, prenosi Rojters.

Rojters navodi da nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri izvještaj.

Ta agencija navodi da se stotine ukrajinskih boraca predalo iz lavirinta bunkera i tunela ispod fabrike, iako su Moskva i Kijev dali različite procjene o broju.

10:07h

Ulažu se napori da se izvuku poslednji ukrajinski branioci iz čeličane Azovstal u Mariupolju, prenosi BBC.

Savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak kazao je da se o evakuaciji vode "veoma teški, veoma krhki" razgovori – i da bi Ukrajinci trebalo da se uzdrže od komentara dok se operacija ne završi.

Novi vojni obavještajni podaci iz Velike Britanije sugerišu da se čak 1.700 boraca u ogromnom industrijskom pogonu sada predalo i odvedeni su u područja pod ruskom kontrolom, prenosi BBC.

Zamjenik komandanta bataljona Azov Svjatoslav Palamar juče je na kratkom snimku potvrdio da se on i drugi vojnici još nalaze u Azovstalu.

10:05h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovio je ranije navode da Rusija vrši genocid u Ukrajini – "nešto zbog čega će okupatori definitivno biti izvedeni pred lice pravde", prenosi BBC. 

Zelenski je sinoć u video obraćanju rekao da su napadi na civilnu infrastrukturu "namjerni i zločinački pokušaj da se ubije što više Ukrajinaca".

Rusija je ranije oštro negirala takve napade.

Zelenski je rekao da je život postao "pakao" u istočnom regionu Donbasa – koji je "potpuno uništen".

09:31h

Bitka za Mariupolj - 80 dana: Razrušen i spaljen, bombardovanje porodilišta, masovne grobnice pored puta...

09:22h

U ruskom granatiranju istočnog ukrajinskog regiona Luganska u posljednja 24 sata ubijeno je 13 civila, javio je Bi-Bi-Si (BBC) pozivajući se na ukrajinske zvaničnike.

Civili su stradali u gradu Sjeverodonjecku, gdje je ruski napad bio neuspješan, rekao je načelnik regionalne vojne uprave Luganska Sergej Gajdaj.

Pripadnik ukrajinskih snaga u okolini Sjeverodonjecka
Pripadnik ukrajinskih snaga u okolini Sjeverodonjeckafoto: Reuters

Sjeverodonjeck je strateški važan za Ruse jer bi kontrola nad gradom omogućila Rusiji da ide na zapad i da se poveže sa snagama jugoistočno od Izjuma.

Izmjena: 12:07h
07:31h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage "potpuno uništile" industrijski region Donbasa i optužio Moskvu da sprovodi besmislena bombardovanja dok je intenzivirala svoju ofanzivu.

Pripadnici proruskih trupa u Mariupolju
Pripadnici proruskih trupa u Mariupoljufoto: Reuters

Zelenski je rekao da dok ukrajinske snage nastavljaju da oslobađaju oblast Harkiva istočno od Kijeva, Rusija pokušava da izvrši još veći pritisak u Donbasu, koji se nalazi u jugoistočnom delu Ukrajine.

"Tamo je pakao – i to nije pretjerivanje", rekao je on u video obraćanju, dodajući da je 12 ljudi ubijeno u "brutalnom i apsolutno besmislenom bombardovanju" Sjeverodonjecka 19. maja.

"(Postoje) stalni udari na oblast Odese, na gradove centralne Ukrajine. Donbas je potpuno uništen", rekao je Zelenski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ovo je smišljen i zločinački pokušaj da se ubije što veći broj Ukrajinaca, da se uništi što više kuća, društvenih objekata i preduzeća", poručio je ukrajinski predsjednik.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara zbog čega se nalazi pod oštrim sankcijama Evropske unije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Izmjena: 09:28h
07:29h

U ruskom granatiranju istočnog ukrajinskog regiona Luganska u posljednja 24 sata poginulo je 13 civila, saopštio je regionalni guverner Sergej Gajdaj, prenosi Rojters.

Dvanaest je ubijeno u gradu Sjeverodonjecku, gdje je ruski napad bio neuspješan, rekao je on. Grad i grad Lisičansk nalaze se u oblasti gdje su ruske trupe krenule u ofanzivu.

Bonus video: