Sudbina ukrajinskih vojnika iz Azovstala: Rusi pozivaju sud da odluči, Kijev će se boriti za povratak

Denis Pušilin, vođa separatističke skupine koju podupire Rusija u ukrajinskoj regiji Donjeck, rekao je da misli da će se zarobljenici suočiti s "tribunalom"

5962 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izražena je zabrinutost zbog sudbine ukrajinskih vojnika koje su zarobile ruske snage nakon što su napustili kompleks čeličane Azovstal u lučkom gradu Mariupolju na Azovskom moru.

Istaknuti ruski zastupnik Leonid Slutski, šef frakcije Liberalno-demokratske partije Rusije u Državnoj dumi i predsjednik Duminog odbora za međunarodne poslove, izjavio je 22. maja da je sudbina zarobljenih vojnika, od kojih su mnogi članovi puka Azov, “treba odrediti sud”, piše engleski servis Radija Slobodna Evropa.

“Moje mišljenje ostaje nepromijenjeno: ne smije biti razmjene pripadnika Azov [pukovnije], koji je zabranjen u Rusiji”, napisao je Slutski na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski dužnosnici i rođaci vojnika pozvali su Moskvu da tretira muškarce kao ratne zarobljenike. Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Verešuk izjavila je 21. maja da će se Kijev "boriti za povratak" svakog od njih.

Rusko ministarstvo obrane je 20. maja utvrdilo da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad ogromnom tvornicom nakon sedmica intenzivnih borbi u gradu u kojima su hiljade ljudi poginule.

Ukrajina je opisala povlačenje iz Azovstala kao ovlaštenu "evakuaciju", a ne kao predaju. Rusija je saopćila da je oko 2.500 ukrajinskih vojnika privedeno u tvornicu.

Denis Pušilin, vođa separatističke skupine koju podupire Rusija u ukrajinskoj regiji Donjeck, rekao je da misli da će se zarobljenici suočiti s "tribunalom".

Kremlj je svoju invaziju na Ukrajinu pogrešno prikazao kao pokušaj da se iskorijene "nacisti" i drugi ekstremisti. Pukovnija Azov je krajnje desničarska, dobrovoljačka skupina koja je dio ukrajinske Nacionalne garde.

Nekada poznat kao bojna Azov, zastupa ultranacionalističku ideologiju koju su američka tijela za provođenje zakona povezivala s neonacističkim ekstremizmom. Ali pristalice ih vide kao patriotski i učinkovit dio obrambenih snaga zemlje.

Ruska državna novinska agencija Interfax ranije je izvijestila da Moskva razmatra razmjenu zarobljenika Azovstal za proruskog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka, koji se suočava s kaznenim prijavama u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je 21. maja video na kojem se navodno vidi kako ruski vojnici privode Sergeja Volinskog, zapovjednika 36. specijalne brigade marinaca Ukrajine.

Procjenjuje se da je u Mariupolju ostalo oko 100.000 civila koji se suočavaju s velikom zdravstvenom i sanitarnom katastrofom, kažu dužnosnici.

Lokalni dužnosnici optužili su Rusiju da je prikrivala zločine - uključujući napade na porodilište i pozorište u kojem su se sklonile stotine civila - pokapajući ubijene civile u plitke masovne grobnice. Satelitske snimke objavljene u aprilu čini se kako prikazuju moguće masovne grobnice na periferiji Mariupolja.

"Grad je na rubu izbijanja zaraznih bolesti", objavio je gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko na Telegramu.

Bonus video: