Francuski ministar: Za ulazak Ukrajine u EU potrebno 15 ili 20 godina

"Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za šest mjeseci, godinu ili dvije godine, lažemo. To nije istina. Vjerovatnije za 15 ili 20 godina", rekao je Bone

6429 pregleda 13 komentar(a)
Bone, Foto: Shutterstock
Bone, Foto: Shutterstock

Za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju biće potrebno "vjerovatno 15 ili 20 godina", rekao je francuski ministar evropskih poslova Kleman Bone, preporučivši da Kijev u međuvremenu uđe u evropsku političku zajednicu, kako je predložio predsjednik Emanuel Makron.

"Treba biti iskren. (...) Ako kažemo da će Ukrajina ući u EU za šest mjeseci, godinu ili dvije godine, lažemo. To nije istina. Vjerovatnije za 15 ili 20 godina, a to je izuzetno dugo razdoblje", rekao je Bone za Radio J, kako prenosi Hina.

"Ne želim da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži. Ako se Ukrajincima kaže 'Dobro došli u EU, ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, a to je zapravo za 15 godina', mislim da ćemo razočarati cijelu generaciju Ukrajinaca. U međuvremenu, Ukrajincima dugujemo (...) politički projekat u koji mogu ući", kazao je Bone.

Evropska politička zajednica, koju je predložio predsjednik Makron "komplementarna je EU" i "može ponuditi politički i konkretan projekat zemljama koje nisu u srcu Evropske unije, a žele mu se približiti", rekao je.

"Ali to ne znači da su vrata zatvorena, naprotiv, ona su otvorena", kazao je Bone, ukazavši na prednosti poput "slobodnog kretanja po Evropi" i "djelimične koristi od evropskog budžeta za obnovu" Ukrajine ili možda zajedničke energetske politike.

Pitanje proširenja Unije na Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju stvara kontroverze i nesuglasice unutar Unije.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba osudio je u četvrtak "drugorazredni tretman" koji stiže iz "nekih prijestonica" kada je riječ o ukrajinskoj kandidaturi za pridruživanje EU.

Njemački kancelar Olaf Šolc u četvrtak je rekao da nije sklon da se Ukrajini odobri pridruženje Evropskoj uniji "na prečac" jer pristupni proces "nije stvar nekoliko mjeseci ili godina".

Bonus video: