Predsjednik Austrije traži reizbor poslije turbulentnog mandata

"Želio bih da nastavim da svoje iskustvo stavljam u službu naše zemlje", rekao je Van der Belen

3582 pregleda 0 komentar(a)
Van der Belen, Foto: Reuters
Van der Belen, Foto: Reuters

Predsjednik Austrije Aleksandar Van der Belen rekao je u nedjelju da će se kandidovati za reizbor krajem ove godine, iako mu je aktuelni mandat protekao u upravljanju državom u političkoj krizi.

Taj 78-godišnji liberalni političar, koji je svojevremeno vodio stranku Zelenih, rekao je da se Austrija i Evropa suočavaju sa turbulentnim vremenima zbog pandemije, ruske invazije na Ukrajinu, njihovog uticaja na ekonomiju i izazova klimatskih promjena.

"Želio bih da nastavim da svoje iskustvo stavljam u službu naše zemlje", rekao je on, obećavajući da će se u potpunosti koncentrisati na svoje dužnosti do "kratke, fer i transparentne" kampanje najesen.

Nije jasno s kime će se predsjednik koji ima šestogodišnji mandat suočiti na izborima, čiji datum još nije određen.

Van der Belen je pobijedio kandidata desničarske Slobodarske partije Norberta Hofera na izborima u decembru 2016. godine koji su bili ponovljeni naredbom Ustavnog suda zbog tvrdnje opozicije da je prvi krug glasanja bio neispravan.

Predsjednik Austrije u principu ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, ali istaknutu u vremenima unutrašnje političke krize što se pokazalo za Van der Belenovog mandata.

Pošto je vladajuća koalicija konzervativnog kancelara Sebastijana Kurca i Partije slobode propala u skandalu 2019. godine, predsjednik je imenovao privremeni kabinet nestranačkih eksperata pod Brižit Birlajn, tadašnjom predsjednicom Ustavnog suda.

Najviši austrijski političari su prošle jeseni ponovo defilovali kroz Van der Belenovu palatu Hofburg pošto je Kurc, koji se vratio u novoj vladi sa Zelenima, podnio ostavku.

Austrija je imala tri kancelara za dva mjeseca, a Kurcov nasljednik Aleksandar Šalenberg je u roku od nekoliko nedjelja ustupio mjesto sadašnjem kancelaru Karlu Nehameru.

Bonus video: