Davos: Zelenski apelovao na maksimalne sankcije Rusiji

Grupa sedam vodećih svjetskih privreda u petak se dogovorila da obezbijedi 19,8 milijardi dolara ekonomske pomoći Ukrajni da joj pomogne da joj finansijske teškoće ne ometu sposobnost za odbranu

5521 pregleda 9 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na "maksimalne" sankcije protiv Rusije u virtuelnom obraćanju prvog dana Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj, koji okuplja direktore velikih firmi, državne zvaničnike i druge istaknute ličnosti.

Rekao je da sankcije moraju da idu dalje da bi se zaustavila ruska agresija, uključujući naftni embargo, blokiranje svih ruskih banaka i potpuni prekid trgovine sa Rusijom.

"Takve treba da budu sankcije - one treba da budu maksimalne tako da Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji hoće da vodi brutalni rat protiv svog susjeda jasno zna koje su neposredne posljedice njegovog djelovanja", rekao je Zelenski.

Rekao je da bi to trebalo da bude presjedan koji će djelovati narednih decenija.

On sa takođe založio za potpuno povlačenje stranih kompanija iz Rusije da bi se spriječilo podržavanje njenog rata i rekao da je Ukrajini potrebno finansiranje od najmanje pet milijardi dolara mjesečno.

Grupa sedam vodećih svjetskih privreda u petak se dogovorila da obezbijedi 19,8 milijardi dolara ekonomske pomoći Ukrajni da joj pomogne da joj finansijske teškoće ne ometu sposobnost za odbranu.

Zelenski je rekao da je hrabrost njegovog naroda podstakla do sada neviđeno jedinstvo u demokratskom svijetu.

Njegov govor je glavni događaj u Davosu danas gdje je počeo četvorodnevni skup posvijećen pretvaranju svijeta u bolje mjesto.

Skup se održava uživo poslije dvogodišnjeg prekida zbog pandemije kovida, a zbog neizvjesnosti oko omikron soja, ovogodišnji sastanak je pomjeren sa svog uobičajenog zimskog termina.

Za prisutne brojna su pitanja sa kojima treba da se pozabave u vrijeme skoka cijena hrane i energenata, ruskog rata u Ukrajini, klimatskih promjena, nejednakosti i stalnih zdravstvenih kriza.

Osnivač i predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Švab rekao je na otvaranju: "Ovaj rat je zaista prekretnica u istoriji i preoblikovaće naš politički i eknomski pejzaž u godinama pred nama".

Velika ukrajinska državna delegacija takođe prisustvuje skupu lično zalažući se za zapadnu pomoć u borbi zemlje protiv Rusije.

Ruski zvaničnici nisu pozvani u Davos ove godine.

Dok će Ukrajina biti u centru pažnje sastanka prvog dana, klima i ekološka pitanja će biti stalna tema dok se forum okreće budućim izazovima kao i sadašnjim.

Jedna trećina od oko 270 panela koji će se održati do zatvaranja u četvrtak biće usmjerena na klimatske promjene ili njihove efekte, a na dnevnom redu će biti ekstremni vremenski uslovi, napori da se postigne neto emisija i nađu novi, čistiji izvori energije.

Bonus video: