za dječiju dozu vakcine odredio deseti dio doze za odrasle

Fajzer: Tri doze vakcine protiv Kovid-19 štite djecu mlađu od pet godina

Američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) počela je evaluaciju podataka kompanije Moderna, koja želi da do ljeta ponudi dvije dječije doze vakcine

7938 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je da tri doze njene vakcine protiv bolesti Kovid-19 djeci mlađoj od pet godina pružaju dobru zaštitu.

Fajzer namjerava da američkim regulatornim agencijama kasnije ove nedjelje proslijedi rezultate istraživanja.

Jedina grupa stanovništva u SAD koja još ne može da primi vakcinu protiv bolesti Kovid-19 su djeca mlađa od pet godina, kojih u SAD ima 18 miliona.

Američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) počela je evaluaciju podataka kompanije Moderna, koja želi da do ljeta ponudi dvije dječije doze vakcine.

Fajzer je za dječiju dozu vakcine odredio deseti dio doze za odrasle, ali je tokom testiranja otkrio da dvije doze nisu dovoljne za djecu predškolskog uzrasta. Zato je kompanija djeci od uzrasta od šest mjeseci do četiri godine tokom zimskog širenja soja omikron dala i treću dozu. Nju je primilo više od 1.600 djece.

Fajzer i njegov partner kompanija Biontek saopštili su da je treća doza imala efekta i da je kod djece podigla nivo antitijela na nivo predviđen kriterijumima FDA za hitnu upotrebu.

Preliminarni podaci kompanija pokazuju da tri doze vakcine sprječavaju simptomatski oblik Kovid-19 u 80 odsto slučajeva, ali su one upozorile na to da se proračun temelji na samo 10 dijagnoza do kraja aprila u grupi učesnika istraživanja.

Pravila istraživanja zahtijevaju da je za formalno utvrđivanje efikasnosti potreban najmanje 21 slučaj, i Fajzer je saopštao da će proslijediti dopunu čim bude dostupno još podataka.

Zdravstveni zvaničnici SAD saopštili su prošle nedjelje da bi radi najbolje zaštite od novih sojeva koronavirusa djeca osnovnoškolskog uzrasta trebalo da prime dodatnu dozu vakcine isto kao i djeca uzrasta od 12 godina pa naviše.