parlament će se izjašnjavati u srijedu

Pahor predložio Goloba za mandatara za sastav nove vlade Slovenije

Očekuje se da Golob, čiji je Pokret Sloboda na aprilskim izborima dobio 41 od 90 mandata u parlamentu, formira koalicionu vladu do sredine juna sa Socijalnim demokratama i strankom Ljevica

6958 pregleda 0 komentar(a)
Golob i Janša, Foto: Reuters
Golob i Janša, Foto: Reuters

Predsjednik Slovenije Borut Pahor predložio je danas za mandatara za sastav nove vlade lidera liberalno-zelenog Pokreta Sloboda, Roberta Goloba, pobjednika nedavnih parlamentarnih izbora.

Očekuje se da Golob, čiji je Pokret Sloboda na aprilskim izborima dobio 41 od 90 mandata u parlamentu, formira koalicionu vladu do sredine juna sa Socijalnim demokratama i strankom Ljevica.

O njegovom imenovanju za mandatara parlament će se izjašnjavati u srijedu, kada bi trebalo da dobije podršku 55 poslanika, navodi slovenačka agencija STA.

Podršku Golobu, koji je dugo godina bio na najvišim funkcijama u privredi, najavili su njegovi budući partneri, Socijalne demokrate Tanje Fajon i Ljevica Luke Meseca, kao i predstavnici italijanske i mađarske manjine.

Golobov nedavno osnovani Pokret Sloboda osvojio je najviše glasova na izborima 24. aprila, kada je porazio Slovenačku demokratsku stranku desničarskog premijera Janeza Janše.

Budući premijer je obećao da će reformisati i modernizovati državne institucije i da će povećati socijalnu pravdu u zemlji.