"može se zaustaviti izvan endemskih zemalja u centralnoj i zapadnoj Africi"

AFP: Rizik od širenja majmunskih boginja među opštom populacijom je vrlo nizak

Iako su majmunske boginje poznate već 40 godina, SZO je saopštila da je to prvi put da je bilo nekoliko slučajeva istovremeno u mnogim zemljama i među ljudima koji nisu putovali u endemske regije Afrike

11411 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Rizik od širenja majmunskih boginja među opštom populacijom je vrlo nizak i prenos se može zaustaviti izvan endemskih zemalja u centralnoj i zapadnoj Africi, rekli su zdravstveni zvaničnici u ponedjeljak, nakon što su ovog mjeseca eksplodirali slučajevi u Evropi i Sjevernoj Americi, piše AFP.

Manje od 200 potvrđenih i sumnjivih slučajeva zabilježeno je od početka maja u Australiji, Evropi i Sjevernoj Americi, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), što je izazvalo strahove od širenja bolesti.

Iako su majmunske boginje poznate već 40 godina, SZO je saopštila da je to prvi put da je bilo nekoliko slučajeva istovremeno u mnogim zemljama i među ljudima koji nisu putovali u endemske regije Afrike.

Međutim, agencija UN-a je saopštila da bi epidemije u neendemskim zemljama mogle biti stavljene pod kontrolu i prenošenje majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) također je umanjio strahove od širenja u široj javnosti.

Majmunske boginje, koje obično nisu smrtonosne, mogu uzrokovati groznicu, bolove u mišićima, otečene limfne čvorove, drhtavicu, iscrpljenost i osip na rukama i licu nalik na vodene boginje.

Virus se može prenijeti kontaktom sa kožnim lezijama ili kapljicama tjelesne tečnosti od zaražene osobe.

Liječenje ne postoji, ali simptomi obično nestaju nakon dvije do četiri sedmice. Bolest se smatra endemskom u 11 afričkih država.

"Ovo je situacija koja se može obuzdati, posebno u zemljama u kojima vidimo ove epidemije koje se dešavaju širom Evrope, kao i u Sjevernoj Americi", rekla je u ponedjeljak voditeljka SZO-a za novonastalu bolest Marija Van Kerkove putem kanala društvenih medija UN-ove zdravstvene agencije.

U međuvremenu, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Andrea Amon, rekla je da većina slučajeva ima blage simptome.

"Za širu populaciju, vjerovatnoća širenja je vrlo mala", dodala je Amon u izjavi.

"Međutim, vjerovatnoća daljeg širenja virusa kroz bliski kontakt, na primjer tokom seksualnih aktivnosti među osobama s više seksualnih partnera, smatra se visokom", rekla je.

Stela Kiriakides, evropska komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane, rekla je da je važno "ostati na oprezu" uprkos niskom riziku, osiguravajući praćenje kontakata i adekvatne dijagnostičke kapacitete.

Prema ECDC-u, virus može izazvati teške bolesti kod određenih grupa kao što su "mala djeca, trudnice i osobe s oslabljenim imunitetom".

Agencija je takođe ukazala na rizik od "prenošenja s čovjeka na životinju" i rekla da ako se virus proširi na životinje "postoji rizik da bi bolest mogla postati endemska u Evropi".