Prva dama Ukrajine: Ruska invazija će ostaviti trajne posljedice po zdravlje

Trenutno, rekla je Zelenska, "nijedan Ukrajinac, ni odrasla ni mala djeca, ne mogu biti sigurni da će se sjutra probuditi i da im projektil neće uletjeti u kuću"

10747 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekla je na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da bi uticaj ruske invazije na zdravstvenu zaštitu i mentalno zdravlje mogao trajati decenijama.

U video obraćanju Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi 23. maja, Zelenska je rekla da je "ruski rat pokazao užase koje nismo mogli ni zamisliti", naglašavajući posljedice po mentalno zdravlje.

"SZO je posvećena zaštiti najvažnijih ljudskih prava na život i zdravlje. Sada su oba kršena u Ukrajini", rekla je ona.

"Posljedice ovog rata, nažalost, ostat će godinama i decenijama", rekla je Zelenska.

Komentari Zelenske uslijedili su dok se zemlje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini spremaju da raspravljaju o rezoluciji koju će predstaviti Ukrajina i njeni saveznici 24. maja, u kojoj se oštro osuđuje ruska invazija, posebno njenih više od 200 napada na zdravstvenu zaštitu, uključujući bolnice i ambulantna vozila, u Ukrajini.

Trenutno, rekla je Zelenska, "nijedan Ukrajinac, ni odrasla ni mala djeca, ne mogu biti sigurni da će se sjutra probuditi i da im projektil neće uletjeti u kuću".

"Ljekari ne mogu biti sigurni da njihova vozila hitne pomoći neće biti bombardovana na putu do pacijenta".

Rezolucija takođe izražava uzbunu zbog "hitne zdravstvene situacije u Ukrajini" i naglašava strašne posljedice izvan njenih granica, uključujući kako poremećeni izvoz žitarica produbljuje globalnu krizu sigurnosti hrane.

Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je novinarima 23. maja da "rezolucija koristi jak jezik" i izrazio uvjerenje da ima dovoljno podrške da bude usvojena.

Najviši zdravstveni zvaničnici koji su se obraćali na skupu u Ženevi 23. maja izrazili su podršku rezoluciji, dok su osudili rusku invaziju.

"Okupljamo se danas ovdje u mirnom evropskom gradu bez potrebe da se plašimo zvuka nadolazećih projektila ili artiljerije... ili da se plašimo silovanja i pogubljenja od strane invazijskih trupa", rekao je britanski ministar zdravlja Sajid Javid skupu.

"Kao grupa nacija ne možemo biti za zdravlje, za čovječanstvo, a da ne budemo protiv takvog brutalnog nasilja", kao što se dešava u Ukrajini, rekao je on.

"Dakle, apsolutno je ispravno da glasamo o predlogu koji osuđuje neopravdanu agresiju (ruskog) predsjednika (Vladimira) Putina.

Ponovila je te osjećaje pomoćnica američkog ministra zdravlja Loyce Pace.

"Ruski napadi uništili su brojne zdravstvene ustanove. Civili i zdravstveni radnici su osakaćeni i ubijeni", rekla je ona.

"Međunarodna zajednica mora i Sjedinjene Države će nastaviti da stoje uz narod Ukrajine".

Ne pominjući posebno rezoluciju, Rusija je tvrdila da su SZO i njeno tijelo za donošenje odluka politizovani.

"Sa dubokom zabrinutošću, u posljednje vrijeme konstatujemo pokušaje politizacije rada organizacije, kao i odstupanja od principa 'nepristrasnosti' u njenom radu", rekla je skupštini zamjenica ministra zdravlja Rusije Aleksandra Dronova.

Ona je pozvala šefa SZO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa "da spriječi da SZO postane politička platforma".

Bonus video: