Okreće li Šreder leđa Putinu: Poručio da je odustao od mjesta u nadzornom odboru Gazproma

Njemački kancelar Olaf Šolc, koji je kao i Šreder iz Socijaldemokratske partije, takođe je više puta i javno pozivao bivšeg političkog lidera da napusti ruske poslove

13548 pregleda 4 komentar(a)
Šreder i Putin: Susret iz 2016. godine, Foto: Reuters
Šreder i Putin: Susret iz 2016. godine, Foto: Reuters

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder rekao je 24. maja da se neće pridružiti nadzornom odboru Gazproma, nakon kritika zbog njegovih veza s ruskim energetskim kompanijama.

"Odustao sam od mjesta u nadzornom odboru Gazproma prije nekog vremena. To sam takođe rekao kompaniji", napisao je u objavi na mreži Linkedin.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do velikog pritiska javnosti u Njemačkoj da Šreder okrene leđa predsjedniku Vladimiru Putinu i prekine svoje veze s najvećim ruskim energetskim kompanijama.

Njemački kancelar Olaf Šolc, koji je kao i Šreder iz Socijaldemokratske partije, takođe je više puta i javno pozivao bivšeg političkog lidera da napusti ruske poslove.

Zbog istrajavanja Šredera u svojim stavovima, njemački parlament je 19. maja odlučio da mu oduzme povlastice, uključujući kancelariju i plaćeno osoblje koje mu je dodijeljeno kao bivšem kancelaru.

Istog dana, poslanici Evropske unije (EU) zasebno su pozvali na neobvezujuću rezoluciju da mu se uvedu sankcije ako odbije da odustane od unosnih mjesta u odborima u ruskim kompanijama.

Dan kasnije, ruska energetska grupa Rosnjeft rekla je da će Šreder napustiti njen odbor.

Šreder (78) trebao je da se pridruži Gazpromovom nadzornom odboru u junu što je posao za koji je sada konačno rekao da neće prihvatiti.

Šreder, njemački kancelar od 1998. do 2005. godine, osudio je rusku invaziju na Ukrajinu kao neopravdanu, ali je rekao da se dijalog s Moskvom mora nastaviti.

Gazprom stoji iza kontroverznog gasovoda Sjeverni tok 2 koji je zaustavio Šolc u jednom od prvih odgovora Zapada na rat u Ukrajini.

Sam Šreder potpisao je dozvole za prvi gasovod Sjeverni tok u svojim posljednjim sedmicama na mjestu kancelara.

Bonus video: