Habek: Zemlje G7 mogu predvoditi akcije u cilju okončanja upotrebe uglja

Biće ključno natjerati zemlje G20 da se pridruže ambicioznim ciljevima koje bi postavila G7, jer zemlje poput Kine, Indije i Indonezije ostaju u velikoj mjeri zavisne od uglja

2385 pregleda 1 komentar(a)
Habek, Foto: Shutterstock
Habek, Foto: Shutterstock

Grupa sedam (G7) najrazvijenijih zemalja može da predvodi akcije za okončanje upotrebe uglja, fosilnog goriva koje jako zagađuje i odgovorno je za veliki dio globalnih emisija gasova staklene bašte, saopštio je danas njemački ministar energetike i klime Robert Habek.

Visoki zvaničnici država G7 sastali su se u Berlinu tokom trodnevnog skupa nastojeće da usaglase zajedničke ciljeve za prelazak sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju, za koju naučnici kažu da je neophodna kako bi se zaustavile klimatske promjene.

"G7 bi možda mogla da preuzme vodeću ulogu u usmjeravanju ka daljem ukidanjem upotrebe uglja za proizvodnju električne energije i dekarbonizacije transportnog sistema", rekao je Habek.

On je rekao da bi to pitanje moglo biti prenijeto na samit lidera G7 u Elmauu u Njemačkoj sljedećeg mjeseca, a zatim na sastanak međunarodne grupe najvećih svjetskih ekonomija (G20) kasnije ove godine.

Biće ključno natjerati zemlje G20 da se pridruže ambicioznim ciljevima koje bi postavila G7, jer zemlje poput Kine, Indije i Indonezije ostaju u velikoj mjeri zavisne od uglja.

Habek je rekao da bi bilo pogrešno posmatrati napore koje zemlje ulažu u rješavanje trenutne energetske krize, izazvane ruskim ratom u Ukrajini, kao suprotstavljanje naporima da se zaustavi upotreba fosilnih goriva.

"Ono što vidimo u ovom trenutku je ubrzanje ekološke transformacije", rekao je on.

Grupe za zaštitu životne sredine upozorile su da države kao što je Njemačka rizikuju da potkopaju svoje zelene ciljeve pokušajima da obezbijede nove izvore prirodnog gasa kako bi nadoknadile manjak u snabdijevanja iz Rusije.

Na sastanku u Berlinu će se razgovarati o jačanju finansijske pomoći za siromašne zemlje da se izbore sa klimatskim promjenama, dodatnim sredstvima za biodiverzitet, zaštiti okeana i smanjenju zagađenja plastikom.

Bonus video: