odgovor na zatvaranje određenih ruskih državnih novinskih kuća u zemljama Zapada

Rusija će protjerati zapadne novinare ako YouTube bude blokirao brifinge Zaharove

Zaharova, koja drži nedjeljne brifinge o ruskoj spoljnoj politici, uključujući vojnu intervenciju Moskve u Ukrajini, rekla je da je Ministarstvo upozorilo Jutjub da prestane blokirati njene sadržaje na toj platformi, prenosi Radio slobodna Evropa

3903 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novinari iz zapadnih zemalja će biti protjerani iz Rusije ako Jutjub (Youtube) bude blokirao brifinge na platformi njihove portparolke Marije Zaharove, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Zaharova, koja drži nedjeljne brifinge o ruskoj spoljnoj politici, uključujući vojnu intervenciju Moskve u Ukrajini, rekla je da je Ministarstvo upozorilo Jutjub da prestane blokirati njene sadržaje na toj platformi, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Rekli smo im da ukoliko blokiraju još jedan brifing, jedan novinar ili jedan američki medij ići će kući", rekla je ona.

Njeni komentari uslijedili su nakon što su ruski parlamentarci usvojili zakon koji omogućuje tužiocima da zatvore strane medijske kuće u Moskvi ako je neka zapadna zemlja bila "neprijateljski" nastrojena prema ruskim medijima.

Povezani članci

25. Maj 2022.

Korak ka zatvaranju zapadnih redakcija

Ova mjera je odgovor na zatvaranje određenih ruskih državnih novinskih kuća u zemljama Zapada.

Zaharova je istakla i da Moskva radi na mjerama protiv medija na engleskom jeziku kao odgovor na "neprijateljske akcije" stranih vlasti prema ruskim vijestima, ali ostale detalje nije iznijela.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u martu potpisao zakon kojim se nameće zatvorska kazna do 15 godina za namerno širenje "lažnih" vijesti o vojsci, što je navelo neke medijske kuće Zapada da povuku svoje novinare iz Rusije.