"Ankaru će uvjeriti samo argumenti NATO solidarnosti"

Rusija: NATO ne može ignorisati zabrinutost Turske

Gruško je rekao i da su jaka i nezavisna Evropska unija i njeni zdravi odnosi sa Rusijom među najvećim strateškim strahovima Vašingtona

9401 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

NATO neće moći da ignoriše zabrinutost Turske o pristupanju Švedske i Finske bloku dok Rusija ima dovoljno vojno-tehničkih sredstava da garantuje svoj odbrambeni kapacitet i bezbjednost tokom širenja bloka, izjavio je danas zamjenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško.

"Ni Brisel, ni Stokholm ni Helsinki neće moći jednostavno da odbace zabrinutost Turske. Malo je vjerovatno da će Ankaru uvjeriti samo argumenti NATO solidarnosti. Moraće naći kompromisna rješenja koja će zadovoljiti njene interese", rekao je Gruško, a prenosi TASS.

On je dodao da će Rusija upotrijebiti sva vojna tehnička sredstva da sačuva bezbjednost usred širenja NATO-a i podsjetio da je "apsolutno nemotivisana ekspanzija" alijanse u suprotnosti sa vizijom Rusije o unapredjenju evropske bezbjednosti.

Gruško je rekao i da su jaka i nezavisna Evropska unija i njeni zdravi odnosi sa Rusijom među najvećim strateškim strahovima Vašingtona.

"Što se tiče odnosa SAD i Evropske unije, jedan od najvećih strateških strahova Vašingtona je jaka i nezavisna Evropska unija, jaka i nezavisna Evropa, koja ima zdrave odnose sa Rusijom", rekao je on.

SAD ne žele da EU koristi ekonomske i političke prednosti energetske i industrijske saradnje sa Rusijom i zato zato sada ciljaju na samu osnovu odnosa tražeći da prebace Evropljane na skupi američki gas.

"Tražeći od Evropljana da razbiju energetsku saradnju, da pojačaju tehnološku i finansijsku zavisnost od SAD dovode Evropu pod svoju ekonomsku kontrolu", napomenuo je on.