Novi premijer Slovenije saradnike bira pomoću Galupovog testa

Testom se u preduzećima mjeri angažovanost zaposlenih i njihova motivacija za rad

3293 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Za odabir ljudi koji će preuzeti važne dužnosti, novi premijer Slovenije Robert Golob se služi svojim korporativnim iskustvom, pa su tako svi parlamentarci iz njegove stranke morali da odgovore na 12 pitanja iz Galupovog testa, kojim se u preduzećima mjeri angažovanost zaposlenih i njihova motivacija za rad.

Riječ je o testu koji daje analizu vrijednosti, čime se podstiču pozitivne strane pojedinca i izbegavaju potencijalni konflikti u grupi, kazala je za ljubljansko Delo predsjednica parlamenta Urška Klokočar Zupančič iz Golobove stranke Pokret sloboda.

I ona je, kao i ostalih četrdeset poslanika izabranih na listi najjače stranke u parlamentu, u testu odgovarala na pitanja iz Galupovog testa Q12, od kojih je prvo „Znate li šta se od vas očekuje na radnom mjestu“, prenosi N1.

Galupovim testom Golob se koristio prilikom odabira svojih saradnika u vrijeme kada je, prije ulaska u politiku, vodio veliku elektroenergetsku kompaniju GEN I. On je tek drugi slovenački predsjednik vlade koji svoja ranija poslovna iskustva i metode vođenja ljudskih resursa namerava da prenese u politiku, navodi Delo.

List dodaje da je takve načine odabira saradnika i timova na vodećim funkcijama prvi u slovenačku politiku uveo pokojni premijer i predsjednik Janez Drnovšek, koji je prije ulaska u visoku politiku bio direktor jedne poslovnice Ljubljanske banke i iskusan ekonomista, piše Hina.

Bonus video: