slučajevi iznenada otkriveni u više od 20 zemalja širom svijeta

SZO: Širenje majmunskih boginja može se suzbiti pravim mjerama

“Ne znamo da li samo vidimo vrh ledenog brijega tj. ima li mnogo više slučajeva koji su neotkriveni”, rekla je šefica odeljenja za pandemije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Silvi Brian

6132 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Neobično širenje virusa majmunskih boginja može lako obuzdati pravim mjerama, kazala je šefica odeljenja za pandemije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), Silvi Brian.

Iz SZO upozoravaju da bi 200 slučajeva majmunskih boginja registrovanih posljednjih nedjelja u svijetu, izvan zemalja u kojima virus učestalo cirkuliše, moglo biti samo početak, podsjeća londonski dnevnik Gardijan.

“Ne znamo da li samo vidimo vrh ledenog brijega tj. ima li mnogo više slučajeva koji su neotkriveni”, rekla je Brian u petak na brifingu.

Otkako je Velika Britanija prvi put otkrila slučaj majmunskih boginja 7. maja, skoro 200 zaraženih je prijavljeno SZO iz država koje su udaljene od zemalja u kojima je ovaj virus endemski, a evropski Centar za prevenciju i kontrolu bolesti procijenio je da ima 219 takvih slučajeva.

Slučajevi infekcije virusom majmunskih boginja iznenada su otkriveni u više od 20 zemalja širom svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Australiju, Ujedinjene Arapske Emirate i još skoro desetak država Evropske unije.