Zelenski poručio da Ukrajina treba da dobije status kandidata za EU u junu, zahvalio državama Zapadnog Balkana

Devedeset šesti dan ruske invazije na Ukrajinu

48835 pregleda 36 komentar(a)
Obraćanje Zelenskog, Foto: Reuters
Obraćanje Zelenskog, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2022. 22:18h
Završeno
22:13h

Rojters je objavio fotografije iz ukrajinskog grada Mariupolja koji je od 16. maja pod kontrolom Rusije:

21:15h

Agencija Rojters je objavila fotografiju francuskog novinaa Frederika Leklera-Imofa koji je danas poginuo u istočnoj Ukrajini.

Imof
Imoffoto: Reuters

"Frederi Lecler-Imof je bio u Ukrajini kako bi prikazao realnost rata. U humanitarnom autobusu sa civilima koji su bili prisiljeni da pobjegnu od ruskih bombardovanja, smrtno je ranjen", napisao je predsjednik Francuske Emanuel Makron na Tviteru.

Leclerc-Imoff (32) je radio za francuski TV kanal BFM-TV.

Francuska je pozvala na istragu.

"Francuska zahtijeva da se što prije i transparentno sprovede istraga o okolnostima ove drame", rekla je ministarka vanjskih poslova Katrin Kolona, koja je u ponedjeljak boravila u Ukrajini.

Regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj objavio je slike koje prikazuju teško oštećeni kamion sa razbijenim vjetrobranom i krvlju u unutrašnjosti.

Na pločniku je tijelo muškarca, za kojeg se vjeruje da je novinar.

Zvaničnici kažu da je zadobio smrtonosnu ranu na vratu nakon što je geler probio oklop vozila.

BBC navodi da je evakuacija civila iz regije Lugansk obustavljena nakon što je ubijen novinar, rekao je regionalni guverner.

Gajdaj je na Telegramu napisao da je automobil bio na putu da pokupi 10 osoba.

21:07h

Status kandidata za člana Evropske unije (EU) za Ukrajinu trebalo bi da bude odobren već na samitu u junu, poručio je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju putem video-linka liderima tog bloka koji danas na samitu u Briselu razgovaraju o ukrajinskoj krizi.

"Na strateškom nivou, status kandidata za članstvo u EU za Ukrajinu bi trebalo da bude odobren već u junu", rekao je Zelenski, prenosi Tanjug.

On je posebno zahvalio državama Zapadnog Balkana "na razumijevanju i zato što što podržavaju status kandidata za Ukrajinu".

"Mi smo 8. aprila, kada je usvojen peti paket sankcija, dobili upitnik za kandidaturu i već smo odgovorili na njega, dali odgovore Evropskoj komisiji. Računamo na istu reakciju Evrope i odbijamo svaku alternativu koja nikome nije potrebna. Moramo da budemo kao vi”, poručio je Zelenski. On je ocijenio da je Ukrajina ispunila sve kriterijume za status kandidata.

21:02h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, obraćajući se danas šefovima država i vlada zemalja Evropske unije (EU), kritikovao Evropsku uniju zbog činjenice da šesti paket sankcija Rusiji još nije stupio na snagu.

"Peti paket sankcija uveden je 8. aprila i od tada je prošlo 52 dana. Napredak u sankcijama je neophodan da bi se Rusija primorala da traži mir sa Ukrajinom", rekao je Zelenski, prenosi TASS.

On je ponovio da ne može biti kompromisa na račun suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zemlje EU već oko mjesec dana ne mogu da postignu kompromis o šestom paketu sankcija Rusiji, koji bi, prema ocjeni Evropske komisije, trebalo da uključuje embargo na naftu.

Predloženo je da se uvede zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije šest mjeseci nakon stupanja na snagu šestog paketa na uvoz naftnih derivata od 2023. godine.

Mađarska se protivi ovim mjerama, uz Slovačku, Češku i Bugarsku, jer smatra da će šteta od donošenja restriktivnih mjera biti katastrofalna po evropsku privredu.

U ovom trenutku, da bi dobila saglasnost Mađarske, Evropska komisija je značajno ublažila svoj stav, najavljujući da neće biti zabrane isporuke nafte iz Rusije kopnenim putem već samo morskim.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije danas rekao da je spreman da podrži šestu rundu sankcija ako se garantuje sigurnost snabdijevanja Mađarske naftom.

Orban je rekao da je ideja dobar pristup situaciji ali i da želi garancije da bi u slučaju "nesreće" sa kopnenim naftovodom Mađarska "imala pravo da dobije rusku naftu iz drugih izvora".

20:39h

Rojters je objavio fotografiju sa punkta za distribuciju humanitarne pomoći u Marijupolju, gdje se na jednom od improvizovanih TV ekrana emituju ruske vijesti i govor predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Ruske snage od 16. maja imaju potpunu kontrolu nad ovim ukrajinskim gradom.

Putin
foto: Reuters
20:07h

Nova američka ambasadorka u Ukrajini Bridžit Brink stigla je u Kijev, nakon što su SAD povukle sve diplomate iz zemlje prije početka ruske invazije u februaru.

Brink
Brinkfoto: Reuters

Brink, koja je donedavno služila kao američka ambasadorka u Slovačkoj, na novu diplomatsku poziciju imenovao je krajem aprila predsjednik SAD Džozef Bajden, a Senat jednoglasno potvrdio.

Očekuje se da će Brink predati svoje akreditive ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom kasnije ove nedjelje, navodi se na sajtu američke ambasade.

Američka ambasada je evakuisala sve zaposlene u januaru i prebacila operacije u Lavov u zapadnoj Ukrajini sredinom februara.

Nešto prije počekta ruske invazije, američke diplomate su napustile Ukrajinu i preselile se u ​​Poljsku.

Iako je postupak SAD kritikovan, na duge staze praktično su sve zapadne diplomate napustile Kijev, pre ili odmah nakon što je Rusija započela invaziju.

Nakon što je krajem marta ruska vojska potisnuta iz oblasti oko Kijeva, grupe diplomata su se polako vraćale.

Britanski ambasador je stigao krajem aprila, a američka ambasada je ponovo pokrenula ograničene operacije u Kijevu dvije nedjelje ranije.

19:53h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zamolio je danas Francusku da ne podlegne ruskoj "ucjeni" zbog snabdijevanja hranom.

Zelenski je na sastanku sa šeficom francuske diplomatije Katrinom Kolonom izjavio da Rusija koristi pitanja bezbjednosti hrane u pokušaju da ublaži međunarodne sankcije.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Reuters

Ukrajina je optužila Rusiju da pljačka žito i poljoprivrednu opremu iz oblasti u Ukrajini koje kontroliše njena vojska i da ometa ukrajinski izvoz žitarica.

Zelenski i Kolona razgovarali su o sankcijama, snabdijevanju oružjem i ukrajinskim težnjama da se pridruži Evropskoj uniji.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je važno što je Kolona posjetila i Buču, mjesto sa mnogo žrtava poginulih tokom ruske invazije.

Moskva je izvršila pritisak na Zapad da joj ukine sankcije zbog rata u Ukrajini prebacujući krivicu za rastuću prehrambenu krizu koja se pogoršala nemogućnošću Kijeva da isporučuje žito.

Britanija je optužila Rusiju da "pokušava da drži svijet na otkupnini", insistirajući da neće biti ublažavanja sankcija.

Ukrajina kaže da je zahvalna Francuskoj što podržava snažne sankcije.

19:06h

Francuski novinar koji je radio za BFMTV i pratio civile u humanitarnom konvoju, poginuo je danas u Ukrajini, saopštio je na Tviteru predsjednik Francuske Emanuel Makron.

"Novinar Frederik Lekler-Imof bio je u Ukrajini da pokaže stvarnost rata. Poginuo je u humanitarnom autobusu u kojem su bili civili primorani da bježe od ruskih bombi", napisao je Makron.

Vijest je potvrdila i BFMTV koja je navela da je "Frederik imao 32 godine, bio je reporter, hrabar i diskretan".

"Izgubili smo kolegu i prijatelja", navela je ta francuska televizija.

Šefica francuske diplomatije Katrin Kolona koja se danas nalazi u posjeti Ukrajini, zatražila je "transparentnu istragu" i dodala da je novinar ubijen u "ruskom bombardovanju" humanitarnog konvoja.

Drugi francuski novinar Maksim Brandsteter koji je bio u autobusu zajedno sa stradalim Lekler-Imofom, lakše je povrijeđen.

Prema podacima međunarodne organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF), u Ukrajini je od početka ruske invazije 24. februara poginulo osam novinara.

Izmjena: 21:15h
19:04h

Predsjednik SAD Džozef Bajden sugerisao je danas da Vašington nema planova da pošalje u Ukrajinu raketne sisteme velikog dometa koji mogu da pogode ciljeve u Rusiji, nakon izvještaja da se taj potez razmatra.

Zamenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da je to "razumna" odluka.

19:00h

Francuska će nastaviti i pojačati isporuke oružja Ukrajini, izjavila je danas u Kijevu nova šefica francuske diplomatije Katrin Kolona.

Ministarka je na zajedničkog konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom rekla da je francuski predsjednik Emanuel Makron prenio predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom odluku o "nastavku i jačanju vojne podrške Ukrajini".

Kolona i Kuleba
Kolona i Kulebafoto: Reuters

"Podrška će biti nastavljena", rekla je ona i dodala da se narednih nedelja očekuju nove isporuke oružja Ukrajini.

Francuska ministarka je procijenila na oko dve milijarde dolara ukupan iznos pomoći koju je Francuska uputila, kako vojnu, tako i humanitarnu.

Prema njenim riječima, Francuska nije u ratu sa Rusijom ali je posvećena da Ukrajini obezbijedi odbrambenu opremu.

Cilj je da se "cijena nastavka agresije učini nepodnošljivom za Rusiju", koja je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, dodala je francuska ministarka.

16:31h

NATO podržava Ukrajinu da ostvari svoje pravo na samoodbranu, sadržano u povelji Ujedinjenih nacija, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg
Stoltenbergfoto: Reuters

On je, na obilježavanju 40. godišnjice pristupanja Španije Alijansi, rekao da da je NATO spreman da brani svaki pedalj savezničke teritorije od bilo koje prijetnje iz bilo kog pravca, prenosi Rojters.

Stoltenberg je konstatovao da će eskalacija sukoba u Ukrajini zasjeniti istorijski skup u Madridu, dok se ukrajinske snage bore da zadrže razrušeni grad Sjeverodonjeck u oblasti Luganjsk, žarište ofanzive kojom Moskva pokušava da preuzme kontrolu nad regionom Donbasa.

"Na skupu u Madridu zacrtaćemo put u narednu deceniju, resetovaćemo našu strategiju odvraćanja i odbrane u opasnijem globalnom okruženju", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Španski premijer Pedro Sančes govorio je o podršci NATO-a Ukrajini i poručio da ruski predsjednik Vladimir Putin neće ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini.

"Odlučna podrška Ukrajini je jedini način da se osigura da Evropa i svijet koji smo izgradili imaju izvjesniju budućnost", rekao je Sančez.

16:31h

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da ne postoji "prihvatljiv kompromis" o embargu Evropske unije (EU) na rusku naftu, zahtijevajući "garancije" za snabdijevanje Mađarske.

14:58h

Napori da se evakuišu civili u oblasti Lugansk u istočnoj Ukrajini obustavljeni su danas nakon što je oklopni transporter pogođen gelerima ruske granate, ubivši francuskog novinara, rekao je regionalni guverner Sergej Gajdaj, prenosi Rojters.

Gajdaj je u aplikaciji Telegram napisao da je geler probio oklop vozila, ubivši akreditovanog francuskog novinara koji je putovao unutra.

Gajdaj je dao fotografiju novinarske akreditacije koja identifikuje novinara.

14:40h

Gradonačelnik Sjeverodonjecka Oleksandar Strjuk potvrdio je danas da su ruske snage ušle u taj grad na istoku Ukrajine. Strjuk je za AP rekao da je prekinuto snabdijevanje strujom kao i komunkacije i da je grad "potpuno uništen".

14:27h

Ruske snage se pregrupišu kako bi nastavile napad u pravcu regiona Slavjanska, a istovremeno nastoje da opkole Sjeverodonjeck, rekao je u ponedeljak portparol ministarstva odbrane Ukrajine, prenosi Rojters.

Međutim, ukrajinske snage su imale određeni uspjeh u napredovanju ka obalnim oblastima gdje su ruske snage zauzele odbrambene položaje, dodao je on.

13:35h

Zemlje članice EU vjerovatno neće postići potpun dogovor o novim sankcijama Rusiji na samitu u ponedjeljak, rekla je premijerka Estonije Kaja Kalas nekoliko sati prije početka sastanka, prenosi Rojters.

„Mislim da danas nećemo postići dogovor“, rekao je Kalas, dodajući da je vjerovatnije da će dogovor biti postignut na sljedećem samitu u junu.

Zemlje članice Evropske unije trebalo bi da budu u mogućnosti da postignu sporazum o zabrani uvoza ruske nafte pod određenim uslovima u ponedeljak, rekao je bugarski premijer Kiril Petkov, nekoliko sati prije početka samita lidera EU.

Mislim da će to proći uz određene derogacije“, rekao je Petkov o planovima za embargo na uvoz ruske nafte.

13:00h

Evropski lideri, koji će se sastati u Briselu u ponedeljak i utorak na samitu EU, neće odlučivati o nametanju ograničenja cijena gasa, ali bi mogli da ovlaste Komisiju da prouči to pitanje, rekao je evropski komesar za ekonomiju.

„Ako se ovo dogovori među državama članicama, Komisija će djelovati veoma brzo kako bi analizirala ovu mogućnost“, rekao je Paolo Đentiloni novinarima u Asocijaciji stranih novinara u Rimu, dodajući da će biti teško dati bilo kakva predviđanja u vezi sa vremenom donošenja odluke.

Cijene energenata u ovoj oblasti dostigle su rekordne vrijednosti ove godine nakon invazije Rusije na Ukrajinu, najvećeg evropskog snabdijevača gasom.

Lideri EU trebalo bi da se sastanu kako bi razgovarali o šestom paketu sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

13:00h

Britanska vlada je saopštila da bi neke elektrane na ugalj koje bi trebalo da budu zatvorene kasnije tokom godine možda trebalo da ostanu otvorene kako bi pomogle da se obezbjedi snabdijevanje električnom energijom ove zime, prenosi Rojters.

„U svijetlu ruske ilegalne invazije na Ukrajinu, sasvim je ispravno da istražimo širok spektar opcija za dalje jačanje naše energetske bezbjednosti i domaćeg snabdijevanja“, rekao je portparol vlade putem mejla u ponedeljak.

12:11h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je demantovao spekulacije o tome da je ruski predsjednik Vladimir Putin bolestan.

U intervjuu za francusku televiziju, Lavrov je rekao da se Putin svakog dana pojavljuje u javnosti, kao i da niko pri zdravoj pameti ne vidi znak bilo kakve bolesti, prenosi N1.

"Mislim da normalni ljudi ne mogu da vide da kod Putina postoje bilo kakvi znakovi bolesti ili tegobe", naglasio je Lavrov.

Dodao je da ruskog predsjednika "možete da vidite na televiziji, čitate i gledate njegove govore".

"Onima koji šire takve tračeve ostavljam to na savjest", zaključio je Sergej Lavrov.

11:56h

Podrška NATO-a Ukrajini je neraskidiva i ruski predsjednik Vladimir Putin neće postići svoje ciljeve u zemlji koju je Rusija napala 24. februara, izjavio je u ponedeljak španski premijer Pedro Sančez.

„Odlučna podrška Ukrajini je jedini način da se osigura da Evropa i svijet koji smo izgradili imaju izvjesnu budućnost“, rekao je on na događaju povodom obilježavanja 40. godišnjice Španije kao dijela alijanse, prenosi Rojters.

Bonus video: