Grinpis protestovao u Jadranu protiv uvoza ruske nafte: "Humanitarna katastrofa u Ukrajini samo će se produbiti ako..."

z Grinpisa upozoravaju da zemlje EU i dalje plaćaju Rusiji stotine miliona eura za ruska fosilna goriva, a da čelnici EU još nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu

10309 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Grinpis Hrvatska
Sa protesta, Foto: Grinpis Hrvatska

Prije početka današnjeg samita Evropske unije, aktivisti Grinpis CEE (Srednja i Istočna Evropa) mirnim su protestom pozvali političke čelnike Evropske unije (EU) da hitno uvedu embargo na sva ruska fosilna goriva i ubrzaju energetsku tranziciju na obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost.

Tim povodom u nedjelju popodne Grinpisov brod "Rainbow Warrior" protestovao je ispred tankera SCF Samotlor koji je prevozio rusku naftu u luku Omišalj, saopšteno je iz te organizacije.

Nije navedena tačna lokacija protesta, osim napomene da je riječ o srednjem Jadranu.

Aktivisti su, ploveći uz tanker na gumenim čamcima, istakli transparente s natpisima "Ne krvavoj nafti!", "Mir, ne nafta" i "Embargo sada!". Također, nije navedeno kojem tržištu je ova nafta namijenjena.

"Humanitarna katastrofa u Ukrajini samo će se produbiti ako na samitu bude uveden slab embargo ili se čak ni ne uvede... Trenutna zabrana svih ruskih fosilnih goriva može i mora biti snažan podsticaj u razvoju obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti u Evropi. Ona je važna ne samo zbog klimatske sigurnosti, već i zbog nezavisnosti od autokratskih režima koji trguju fosilnim gorivima”, navode se u saopštenju riječi Petre Andrić iz Grinpisa Hrvatska.

Iz Grinpisa upozoravaju da zemlje EU i dalje plaćaju Rusiji stotine miliona eura za ruska fosilna goriva, a da čelnici EU još nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi učinkovito obuzdale ovu nemoralnu trgovinu.

"Drugim riječima, Evropa još uvijek sufinansira rat u Ukrajini i s takvom praksom mora prestati odmah! EU konačno mora pokazati istinsku solidarnost i uvesti embargo na sva ruska fosilna goriva. Bez odgađanja, bez pravnih rupa i smicalica, bez posebnog tretmana i izuzeća za bilo koju zemlju", izjavila je Ester Matjas, voditeljka kampanje u Grinpisu CEE, navodi se dalje u saopštenju.

Aktivisti Grinpisa su od početka rata u Ukrajini održali slične proteste pozivajući na embargo na uvoz ruskih fosilnih goriva u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Danskoj, Norveškoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Hrvatskoj krajem marta.

Radio Slobodna Evropa

Bonus video: