Srušeni grad kao politička nagrada

Sa osvajanjem grada Sjeverodonjecka Rusija bi pod kontrolom imala cijeli Lugansk

14240 pregleda 3 komentar(a)
Ukrajinske vlasti su saopštile da je 90 odsto zgrada u Sjeverodonjecku uništeno, Foto: Rojters
Ukrajinske vlasti su saopštile da je 90 odsto zgrada u Sjeverodonjecku uništeno, Foto: Rojters

Osvajanje mirnog grada iz sovjetskog doba u industrijskom srcu Ukrajine postalo je fokus ruske invazije dok predsjednik Vladimir Putin pokušava da povrati zamah nakon propalog pokušaja osvajanja Kijeva.

Ako Rusija uspije da zauzme Sjeverodonjeck, i mali susjedni Lisičansk, onda će imati cijeli Lugansk, prvi od dva regiona u Donbasu koje je Putin stavio u središte svoje kampanje.

Grad, koji je uglavnom pretvoren u ruševine usljed višemjesečnih napada koji su protekle dvije nedjelje kulminirali intenzivnim bombardovanjem, ne nudi pretjeranu stratešku korist mimo željezničkih i putnih veza, kazali su za Rojters bezbjednosni eksperti.

Međutim, grad ima simboličku vrijednost kao administrativni centar dijela Luganska koji je ostao pod ukrajinskom kontrolom kada su proruski separatisti zauzeli ostatak regiona 2014.

”Zauzimanje Sjeverodonjecka i dolazak do granica regiona Lugansk za rusko rukovodstvo je važnije sa političke tačke gledišta... kao pobjeda i ostvarivanje njihovih vojnih i političkih ciljeva”, kazao je ukrajinski vojni analitičar Kostjantin Mašovets.

”U vojnom smislu, naravno da će to pogoršati situaciju za nas, ali neće biti od ključnog značaja”.

Sjeverodonjeck je osnovan 1934. godine, tokom drugog sovjetskog petogodišnjeg plana Josifa Staljina, kao predgrađe Lisičanska za smještaj radnika iz fabrike hemikalija i đubriva, koja i danas postoji kao Azot fabrika.

Tokom većeg dijela svoje istorije to je bio tipični sovjetski provincijski grad. Ulice sa identičnim stambenim zgradama ispresijecane su parkovima i širokim ulicama sa tri saobraćajne trake, dok su stanovnici išli na izlete pored obližnje rijeke i šuma.

Kada su separatisti zauzeli oko jedne trećine Luganska, uključujući i istoimenu prijestonicu, Sjeverodonjeck je postao administrativni centar dijela regiona koji je pod kontrolom Ukrajine.

Takođe je postao uporište ukrajinske vojske i humanitarnih organizacija koje djelujuju u toj oblasti. Mnogi vojnici su noći provodili u tom gradu gdje su ih rotirali sa fronta prije nego što se konflikt približio gradu.

Prije deset godina u gradu je živjelo 110 000 ljudi, dok ih je sada manje od 15 000, kazao je prošle nedjelje regionalni guverner Serhij Gaidai.

On je istakao da je u raketnim napadima proteklih nedjelja oštećeno preko 90 odsto zgrada u Sjeverodonjecku i sva ključna infrastruktura.

Bonus video: