Guverner Luganska: Rusija sada kontroliše veći dio Sjeverodonjecka, ali ga nije opkolila

Devedeset sedmi dan ruske invazije na Ukrajinu

47516 pregleda 9 komentar(a)
Detalj nakon jučerašnjeg ruskog granatiranja Sjeverodonjecka, Foto: Reuters
Detalj nakon jučerašnjeg ruskog granatiranja Sjeverodonjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2022. 22:10h
Završeno
22:09h

Emine Džaparova, prva zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine, objavila je video grada Rubižne od kojeg zbog rata nije ostalo mnogo...

20:35h

Ruske snage sada kontrolišu veći dio Sjeverodonjecka, ali ga nisu opkolile poslije višednevnih borbi, rekao je guverner ukrajinske provincije Lugansk Sergij Gajdaj, a prenosi Rojters.

Gajdaj je u onlajn objavi rekao da je rusko granatiranje onemogućilo isporuku humanitarnih zaliha ili evakuaciju ljudi.

20:20h

Rojters je donio priču sa Rusima koji su nakon invazije njihove zemlje na Ukrajinu odlučili da se presele u Crnu Goru.

19:04h

Rusija je iz vazuha granatirala rezervoar sa azotnom kiselinom Sjeverodonjecku, rekao je lokalni guverner Sergij Gajdaj, a prenosi Rojters.

On je na Telegramu pozvao lokalno stanovništvo da ne napuštaju skloništa zbog rizika koji predstavljaju otrovna isparenja iz rezervoara.

Gajdaj je objavio i fotografiju na kojoj se iznad stambenih zgrada vidi veliki ružičasti oblak, ali nije dao informacije o žrtvama.

18:47h

Pritvoreni ruski opozicionar i najpoznatiji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni rekao je da je optužen u novom krivičnom predmetu i da mu prijeti kazna do 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Povezani članci

31. Maj 2022.

Navaljni: Prijeti mi do 15 godina zatvora

15:50h

Ukrajina je pozdravila djelimičnu zabranu Evropske unije na uvoz ruske nafte, za koju Kijev kaže da će naštetiti ruskoj ekonomiji i umanjiti njenu sposobnost da finansira rat, javio je Rojters.

"Očekujemo da će do kraja 2022. Rusija izgubiti do 90 odsto svog izvoza nafte u Evropu", navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

"To znači da ruska vojna mašina neće dobiti desetine milijardi dolara za rat protiv Ukrajine", dodaje se u saopštenju.

14:51h

Ukrajina je identifikovala više od 600 osumnjičenih za ruske ratne zločine i započela krivično gonjenje oko 80 njih, rekao je u utorak glavna ukrajinska tužiteljka, Irina Venediktova, prenosi Rojters.

Venediktova u Hagu
Venediktova u Hagufoto: Reuters

Na listi osumnjičenih nalaze se "vrhunski vojni, političari i propagandni agenti Rusije", rekla je Venediktova na konferenciji za novinare u Hagu.

Venediktova je rekla i da su Estonija, Letonija i Slovačka odlučile da se pridruže međunarodnom istražnom timu u Ukrajini.

13:33h

Lokalni zvaničnici kažu da je evakuacija civila iz Sjeverodonjecka zaustavljena zbog ruskog granatiranja, prenosi BBC.

Regionalni guverner Sergej Gajdaj rekao je ranije za BBC da bi u gradu moglo biti zarobljeno do 15.000 civila.

Jan Egeland, generalni sekretar agencije za pomoć Norveškog savjeta za izbjeglice koja je dugo djelovala van grada, rekao je za Rojters da je "užasnut" njegovim uništenjem.

"(Hiljade civila) i dalje je uhvaćeno u unakrsnoj vatri u gradu, bez dovoljnog pristupa vodi, hrani, ljekovima ili struji", rekao je on.

"Skoro konstantno bombardovanje primorava civile da traže utočište u skloništima i podrumima, sa samo nekoliko dragocjenih prilika za one koji pokušavaju da pobjegnu."

12:47h

Sankcije Evropske unije protiv morskog uvoza ruske nafte biće uvedene sa periodom postepenog uvođenja od šest mjeseci za sirovu naftu i osam mjeseci za rafinisane proizvode, rekao je u utorak portparol Evropske komisije, prenosi Rojters.

Taj rok će početi kada sankcije budu formalno usvojene, a ambasadori zemalja EU namjeravaju da ih usvoje ove nedelje, nakon što su se lideri EU u principu složili sa sankcijama na samitu u ponedeljak.

Tajming bi pratio rokove koje je prvobitno predložila Komisija, kada je predložila naftne sankcije ranije ovog mjeseca.

11:22h

Ruske snage kontrolišu „otprilike polovinu“ istočnoukrajinskog grada Sjeverodonjecka, rekao je u utorak za nacionalnu televiziju šef gradske administracije, prenosi Rojters.

11:21h

Jedan od četvorice Ukrajinaca koji su radili u posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i koji su bili pritvoreni u istočnoj Ukrajini pušten je na slobodu, rekao je u utorak generalni sekretar OEBS-a, prenosi Rojters.

„Veoma mi je laknulo zbog oslobađanja jednog člana nacionalne misije“, napisala je Helga Šmid na Tviteru. „Pozivam na oslobađanje trojice kolega koji ostaju u pritvoru u Donjecku i Lugansku."

10:34h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su njene snage oborile ukrajinski borbeni avion Su-25 u ukrajinskoj oblasti Mikolajiv i bombardovale radarsku stanicu i dva skladišta municije u istočnoj Ukrajini, prenosi Rojters.

10:26h

Najnovije sankcije Evropske unije Rusiji „nisu dovoljne“ i dosadašnji tempo sankcija je bio suviše spor, rekao je visoki zvaničnik u kabinetu ukrajinskog predsjednika Ihor Žovkva, u govoru u Madridu u utorak, prenosi Rojters.

„Ako mene pitate, rekao bih presporo, prekasno i definitivno nedovoljno“, rekao je Žovkva.

Lideri Evropske unije dogovorili su u ponedeljak u Briselu novi paket sankcija, među kojim je i embargo na rusku naftu.

10:13h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovaće u Tursku sa vojnom delegacijom 8. juna da razgovara o stvaranju potencijalnog morskog koridora za ukrajinski poljoprivredni izvoz, izjavio je u utorak turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, prenosi Rojters.

U telefonskom razgovoru sa turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom u ponedeljak, predsjednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija spremna da omogući nesmetan izvoz žita iz ukrajinskih luka u koordinaciji sa Turskom.

Bonus video: