Nakon što su se čelnici EU dogovorili o zabrani ruske nafte: Cijene barela skočile

Sporazum rješava zastoj nakon što je Mađarska prvobitno prekinula razgovore

5532 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cijene nafte skočile su nakon što su čelnici Evropske unije (EU) kasno u ponedjeljak postigli dogovor o zabrani 90 odsto ruske sirove nafte do kraja godine.

Na azijskim tržištima, futuresi američke sirove nafte za jul porasli su 2,81 odsto na 118,29 dolara, dok su terminski ugiovori za naftu Brent porasli 0,93 odsto na 122,8 dolara. Ugovori za avgust su porasli - američka nafta 2,84 odsto na 115,42 dolara, a Brent 1,17 odsto na 118,98 dolara po barelu.

Sporazum rješava zastoj nakon što je Mađarska prvobitno prekinula razgovore.

Mađarska je veliki korisnik ruske nafte, a njen čelnik Viktor Orban bio je u prijateljskim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel, rekao je da će taj potez odmah pogoditi 75 odsto ruskog uvoza nafte.

Embargo je dio šestog paketa sankcija EU Rusiji otkako je napala Ukrajinu. Od početka mjeseca u toku su razgovori o uvođenju embarga na naftu. "Evropski savjet se slaže da će šesti paket sankcija protiv Rusije obuhvatiti sirovu naftu, kao i naftne derivate, isporučene iz Rusije u države članice, uz privremenu iznimku za sirovu naftu koja se isporučuje naftovodom", navodi se u saopštenju Evropskog savjeta. Savjet će, kako je objašnjeno, u slučaju "iznenadnih prekida" snabdijevanja uvesti "hitne mjere" kako bi se osigurala sigurnost snabdijevanja.

Bonus video: