Ukrajinski sud osudio dva ruska vojnika na 11 i po godina zatvora: "Pucali smo na Ukrajinu iz Rusije"

Na suđenju u Kotelevskom okružnom sudu u centralnoj Ukrajini, državni tužioci su zatražili da Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov budu osuđeni na 12 godina zatvora zbog kršenja zakona ratovanja

5260 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters
Detalj iz Harkova, Foto: Reuters

Ukrajinski sud osudio je dvojicu zarobljenih ruskih vojnika na 11 i po godina zatvora zbog granatiranja grada na istoku Ukrajine, što je druga presuda za ratne zločine od početka ruske invazije u februaru.

Kako prenosi Rojters, Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov, koji su slušali presudu stojeći u kutiji od armiranog stakla u Kotelevskom okružnom sudu u centralnoj Ukrajini, obojica su priznali krivicu prošle nedelje.

Dva zarobljena ruska vojnika priznala su u četvrtak krivicu za granatiranje grada na istoku Ukrajine na drugom suđenju za ratne zločine u ratu.

Na suđenju u Kotelevskom okružnom sudu u centralnoj Ukrajini, državni tužioci su zatražili da Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov budu osuđeni na 12 godina zatvora zbog kršenja zakona ratovanja.

Advokat odbrane zatražio je popustljivost, rekavši da su dvojica vojnika izvršavali naređenja i da su se pokajali.

Bobikin i Ivanov, koji su stajali u kutiji od ojačanog stakla, priznali su da su dio artiljerijske jedinice koja je gađala ciljeve u oblasti Harkov iz Belgorodske oblasti u Rusiji. Granatiranje je uništilo obrazovnu ustanovu u gradu Derhači, rekli su tužioci.

Vojnici, opisani kao vozač artiljerije i topnik, zarobljeni su nakon prelaska granice i nastavka granatiranja, saopštilo je tužilaštvo.

"Potpuno sam kriv za zločine za koje sam optužen. Pucali smo na Ukrajinu iz Rusije", rekao je Bobikin sudu u postupku koji je prenošen uživo.

Tražeći da mu se ne izrekne maksimalna zatvorska kazna, Ivanov je rekao: „Kajem se i tražim smanjenje kazne“.

Saslušanje je trajalo manje od sat vremena.

Ukrajinski sud osudio je prošlog ponedeljka ruskog vojnika na doživotni zatvor zbog ubistva nenaoružanog civila. Rusija je saopštila da nema informacija o suđenju i da je odsustvo diplomatskog predstavništva u Ukrajini ograničavalo njenu sposobnost da pruži pomoć.

Bonus video: