Uljanov: Rusija će naći druge uvoznike nafte, brza promjena načina razmišljanja ukazuje da EU nije u dobrom stanju

Zabrana o nafti je dio šestog paketa sankcija odobrenog na samitu u Briselu, oko kojeg je moralo da se usaglasi svih 27 država članica.

2258 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov poručio je da će Rusija naći druge uvoznike, nakon što je Evropska unija (EU) dogovorila da zabrani uvoz ruske nafte morima.

Lideri Evropske unije dogovorili su plan za blokiranje više od dvije trećine uvoza ruske nafte. Zabrana je kompromis koji za sada neće uticati na uvoz nafte iz cjevovoda, nakon protivljenja Mađarske.

Ali u praksi, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će obim zabrane biti širi, jer su Njemačka i Poljska dobrovoljno ukinule sopstveni uvoz naftovoda do kraja ove godine.

"Ostalo je oko 10-11 odsto koje pokriva južna Družba", rekla je Fon der Lajen, misleći na ruski naftovod koji snabdijeva naftom Mađarsku, Slovačku i Češku.

Ruski stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov oglasio se na Tviteru nakon objave predsjednice Evropske komisije.

"Kako je juče (Fon der Lajen) ispravno rekla, Rusija će naći druge uvoznike. Važno je napomenuti da ona sada protivriječi svojoj jučerašnjoj izjavi. Vrlo brza promjena načina razmišljanja ukazuje da EU nije u dobrom stanju", napisao je.

Zabrana o nafti je dio šestog paketa sankcija odobrenog na samitu u Briselu, oko kojeg je moralo da se usaglasi svih 27 država članica.

Zabranu uvoza ruske nafte prvobitno je predložila Evropska komisija – koja razvija zakone za zemlje članice – prije mjesec dana. Ali otpor, posebno iz Mađarske, koja uvozi 65 odsto svoje nafte iz Rusije naftovodima, zaustavio je najnoviju rundu sankcija EU.

Druge zemlje bez izlaza na more, poput Slovačke i Češke, takođe su tražile više vremena zbog zavisnosti od ruske nafte. Bugarska, koju je Gasprom već odsjekao od ruskog gasa, takođe je tražila izuzeće.

Bonus video: