Ukrajina bi mogla da ukloni milion knjiga iz biblioteka

Prema njenim riječima, prije svega je riječ o povlačenju iz javnih biblioteka knjiga antiukrajinskog sadržaja sa imperijalnim narativima i propagandom nasilja, proruske, šovinističke politike

3579 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktorka Ukrajinskog instituta za knjigu Oleksandra Koval ocijenila je da iz javnih biblioteka u Ukrajini treba da bude uklonjeno više od 100 miliona primjeraka "propagandnih" knjiga, uključujući ruske klasike.

"Bilo bi dobro da se bar ideološki štetna literatura objavljena u sovjetsko vrijeme (uzgred, na dva jezika, ruskom i ukrajinskom), kao i ruska antiukrajinska literatura uklone do kraja godine", rekla je Koval u intervjuu Interfaks-Ukrajina.

Navela je da je dok traje proces pripreme propisa, teško predvidjeti koliko je takvih knjiga, ali da procjenjuje da u javnim bibliotekama može biti više od 100 miliona primjeraka.

Prema njenim riječima, prije svega je riječ o povlačenju iz javnih biblioteka knjiga antiukrajinskog sadržaja sa imperijalnim narativima i propagandom nasilja, proruske, šovinističke politike.

"Drugi krug zaplijene obuhvatiće knjige savremenih ruskih autora objavljene u Rusiji poslije 1991, i vjerovatno različite žanrove, uključujući i knjige za đecu, i ljubavne romane, i detektivske priče. Ovo je očigledan zahtjev vremena. Iako razumijem da će možda biti tražena", rekla je ona.

Upitana da li ovaj proces podrazumijeva uklanjanje ruskih klasika iz biblioteka, Koval je rekla da ima mnogo protivnika tome, ali da niko nije pružio argumente zašto to ne bi moglo da se uradi.

"Svi smo čitali ove knjige, u mojim školskim godinama ruska klasika smatrana je vrhuncem svjetske književnosti. Zbog činjenice da smo svjetske klasike poznavali sasvim posredno, mnogi su ostali u uvjerenju da je to zaista književnost bez koje je nemoguće razvijati inteligenciju i estetska osjećanja, biti obrazovan čovek. U stvari, to nije tako", rekla je Koval.

Prema njenim riječima, upravo su ruski pesnici i pisci poput Aleksandra Puškina i Fjodora Dostojevskog postavili temelje "ruske mjere" i ruskog mesijanizma.

"To je zapravo veoma štetna literatura, zaista može da utiče na stavove ljudi. Tako da je moje lično mišljenje da i ove knjige treba ukloniti iz javnih i školskih biblioteka. Vjerovatno bi trebalo da ostanu u univerzitetskim i istraživačkim bibliotekama da stručnjaci proučavaju korijene zla i totalitarizam", naglasila je Koval.

Bonus video: