Sberbank: Isključenje iz Svifta ne mijenja ni u čemu situaciju za međunarodna plaćanja

"Radimo normalno... glavne restrikcije su već na snazi"

1930 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glavna ruska banka Sberbank saopštila je danas da će njeno isključenje iz međunarodnog sistema plaćanja Svift, prema odluci Evropske unije, imati samo ograničen uticaj pošto je ta grupa već ranije pogođena drugim sankcijama uvedenim od početka ruske ofanzive u Ukrajini.

"Radimo normalno... glavne restrikcije su već na snazi", navela je Sberbanka u saopštenju.

Ona je već ranije pogođena teškim američkim i britanskim sankcijama.

"Isključenje iz Svifta ne mijenja ni u čemu situaciju za međunarodna plaćanja. Interne operacije ne zavise od Svifta i banka će ih normalno realizovati", dodala je banka.

Evropska unija sinoć je postigla sporazum o šestom paketu sankcija Rusiji zbog njene ofanzive u Ukrajini, kojim se omogućava smanjenje uvoza ruske nafte za oko 90 odsto do kraja godine, proširenje crne liste EU na oko 60 ličnosti i isključenje tri ruske banke iz međunarodnog sistema Svift, među kojima i Sberbanke.

SAD su već uvele opsežna ograničenja Sberbanci, početkom aprila zamrzli su svu njenu imovinu koja je u kontaktu sa američkim finansijskim sistemom, i zabranila svaku transakciju sa američkim akterima. Velika Britanija je takođe zamrzla imovinu vodeće ruske banke.

Svift je jedna od najvećih mreža bankarske i finansijske razmjene poruka koji omogućuje tranzit naloga za plaćanje među bankama, naloga za transfer novca od komitenanta banaka, naloga za kupovinu i prodaju vrednosti, itd.

Bonus video: