UNICEF: U Ukrajini svakog dana strada najmanje dvoje djece

Devedeset osmi je dan ruske invazije na Ukrajinu

39297 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2022. 21:56h
Završeno
21:04h

Prema podacima Unicefa, najmanje dvoje djece stradalo je, dok je više njih ranjeno svakog dana od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Upozoravaju da će se patnja nastaviti ukoliko hitno ne dođe do prekida vatre.

Djeci je neophodna sigurnost i stabilnost, ali im najviše treba mir, poručuju iz Ujedinjenih nacija.

20:52h

Mađarska zadržava finalizaciju novog paketa sankcija koje Evropska unija uvodi Rusiji, insistirajući na tome da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril bude skinut sa liste pojedinaca koji su na meti sankcija, kazale su diplomate za Rojters.

Povezani članci

01. Jun 2022.

Traže da Kiril bude skinut sa liste za sankcije

19:30h

Rat koji Rusija vodi u Ukrajini će trajati još "više mjeseci" ocijenio je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"To bi moglo sutra da se završi ako bi Rusija prekinula svoju agresiju" ali mi "ne vidimo nikakav znak u tom pravcu u ovoj fazi", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Vašingtonu.

"I dok (rat) traje, želimo da osiguramo da Ukrajina ima šta joj je potrebno da se brani, i želimo da se uvjerimo da Rusija osjeti snažan pritisak maksimalnog broja zemalja", rekao je Bliken.

Šef američke diplomatije je rekao da je Ukrajina "dala uvjeravanja" SAD da garantuje da nove raketne sisteme koje joj je Vašington obećao, neće upotrijebiti da gađa ciljeve u Rusiji.

"Rusija je ta koja napada Ukrajinu, ne obrnuto. Da budemo jasni: najbolji način da se izbjegne eskalacija je da Rusija prekine agresiju i rat koje je počela", rekao je Blinken novinarima u odgovoru na kritiku Moskve zbog najavljene nove isporuke američkog oružja Ukrajini.

Predsjednik SAD Džozef Bajden juče je najavio da će SAD obezbijediti Ukrajincima najnaprednije raketne sisteme i municiju koji će im dozvoliti da preciznije pogađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini.

Međutim, pazeći da ne ispadne da ratuje zajedno s Kijevom, niti da uđe u rizik direktnog sukoba SAD i Rusije, Bajden je dao uvjeravanja da nije dao Ukrajini oružje za napad van njenih granica.

Kremlj je ipak danas optužio Vašington da "doliva ulje na vatru", smatrajući da "takve isporuke ne ohrabruju ukrajinske vođe da ponovo pokrenu mirovne pregovore", rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

19:00h

Predsednik SAD Džo Bajden kazao je da će novi paket naoružanja za Ukrajinu uključivati visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme, precizno oružje koje može precizno da pogodi ciljeve udaljene čak 80 kilometara (50 milja).

„Sjedinjene Države će stati uz naše ukrajinske partnere i nastaviti da obezbjeđuju Ukrajini oružje i opremu za odbranu“, naveo je Bajden u saopštenju u kome je najavljen novi paket naoružanja, prenosi Rojters.

17:46h

Djelimični embargo Evropske unije na rusku naftu će imati negativan uticaj na cjelokupno energetsko tržište, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

17:41h

Moskva cijeni podršku Pekinga u njegovim naporima da podrži principijelne pristupe Rusije formiranju evropske bezbjednosne arhitekture i cijeni stav Kine u vezi sa situacijom u Ukrajini, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Veoma cijenimo uravnotežen i nepristrasan stav naših kineskih prijatelja u vezi sa situacijom oko Ukrajine", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Prema riječima Lavrova, tektonska pomjeranja u savremenom geopolitičkom pejzažu služe kao katalizator za produbljivanje zajedničke spoljnopolitičke koordinacije između Moskve i Pekinga.

"Zajedno sa našim prijateljima iz Kine održavamo konstruktivan pristup u izgradnji odnosa sa trećim zemljama. Istovremeno, naši stavovi o velikoj većini ključnih pitanja globalne i regionalne agende ili se poklapaju ili su izuzetno bliski", rekao je on.

Ruski ministar je izjavio da se Moskva i Peking zajednički zalažu za jačanje koordinirajuće uloge UN u globalnim poslovima, poštovanje osnovnog principa jednake i nedeljive bezbednosti, što podrazumijeva nejačanje sopstvene bezbjednosti na račun drugih.

"Ujedinili smo se sa našim kineskim prijateljima, našom težnjom ka demokratizaciji međunarodnog života, tako da se čuju glasovi svih zemalja, bilo one velike ili male i da uska klika zapadnih zemalja na čelu sa SAD više neće biti u stanju da diktira svetu svoja pravila igre", rekao je on.

On je rekao da Moskva odbacuje sve nelegitimne i jednostrane sankcije kao beskrupulozni instrument političkog diktata.

Lavrov je dodao da su dijalog i međusobno ravnopravna saradnja koju dijele Rusija i Kina u srcu "Globalne bezbjednosne inicijative", koju je izrazio kineski lider Si Đinping na otvaranju godišnje konferencije Boao foruma za Aziju 21. aprila i da se te dvije države bore protiv terorizma i ekstremizma.

"Naporno radimo u ime političkog i diplomatskog rješenja tako važnih globalnih pitanja kao što su iranski nuklearni program, situacija na Korejskom poluostrvu i rješavanje sukoba u Siriji i Avganistanu", nastavio je ruski visoki diplomata.

17:11h

Predsjednik SAD Džo Bajden u komentaru za "Njujork tajms", pod naslovom "Šta će Amerika uraditi u Ukrajini, a šta neće", naveo je da će njegova zemlja nastaviti da pruža vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini. Naveo je i da Vašington ne namjerava da ruši režim Vladimira Putina, niti da šalje svoje vojnike u Ukrajinu.

13:47h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne isključuje susret predsjednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, ali da je "potrebno unaprijed pripremiti bilo kakve takve razgovore", prenosi Rojters.

Povezani članci

01. Jun 2022.

Kremlj: Moguć susret Putina i Zelenskog

13:45h

Crna Gora će nastaviti da pruža političku, diplomatsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

13:42h

Moskva ne vjeruje predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, koji je rekao da Kijev neće napasti rusku teritoriju u slučaju da primi američke višecjevne raketne sisteme povećanog dometa, izavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje novinara da li Kremlj vjeruje riječima Zelenskog on je odgovorio "ne".

"Da bi se nekome vjerovalo, potrebno je da postoji iskustvo kada su se obećanja ispunjavala. Na žalost, takavo iskustvo uopšte ne postoji", rekao je Peskov.

On je optužio SAD da isporukama oružja Ukrajini samo doliva ulje na vatru.

"Smatramo da SAD namjerno dolivaju ulje na vatru i očigledno je da se pridržavaju principa da ratuju sa Rusijom do posljednjeg Ukrajinca", rekao je portparol Kremlja.

On nije želio da komentariše šta će se desiti ukoliko Ukrajina bude primjenjivala američke sisteme.

Zelenski je izjavio da Ukrajina neće koristiti raketne sisteme povećanog dometa za udare po ruskoj teritoriji.

13:40h

Ukrajinske snage drže samo 20 odsto istočnog grada Sjeverodonjecka, ali i dalje postoji nada da mogu spriječiti Rusiju da preuzme punu kontrolu, rekao je danas šef gradske administracije Rojtersu u telefonskom intervjuu.

"Ruske snage kontrolišu 60 odsto grada, dok je ostatak postao ničija zemlja", rekao je ukrajinski šef gradske administracije Oleksandr Stjuk, koji je odbio da kaže svoju lokaciju.

12:44h

Rusija je optužila Sjedinjene Američke Države da "dolivaju ulje na vatru" isporukom naprednih raketa Ukrajini, a iz ove zemlje poručuju i da "ne vjeruju Kijevu da ih neće ispaliti na Rusiju".

11:58h

Rusija sada kontroliše oko 70 odsto ključnog istočnog grada Sjeverodonjecka, prema riječima guvernera Luganske oblasti Sergeja Gaijdaja, prenosi BBC.On je rekao da se ukrajinske trupe sada taktički povlače na odbrambene položaje dalje na zapad.

BBC nav odi da je zauzimanje ovog grada ključni cilj ruske invazije.

To bi značilo da bi kontrolisali skoro cijelu oblast Luganska, jednu od dvije oblasti koje čine Donbas.

Čini se da se približavaju ostvarenju tog cilja.

Gajdaj je na društvenim mrežama napisao da su se ukrajinske trupe "povukle na povoljnije, unaprijed pripremljene položaje".

BBC piše da ovo dolazi u trenutku kada Sjedinjene Američke Države (SAD) najavljuju isporuku nove, visokotehnološke raketne artiljerije.

"Ona je vođena GPS-om i ima mnogo veći domet od ruskih ekvivalenata. Iako bi mogla da promijeni igru, čini se da će biti prekasno da se spasi Sjeverodonjeck", konstatuje BBC.

11:57h

Moskva je danas oštro kritikovala novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje raketne sisteme HIMARS i upozorila da bi moglo doći do direktnog sukoba SAD i Rusije.

11:57h

Ukrajinka prepoznala sopstveni bojler, kao i posteljinu i stolnjak na ruskom tenku

11:55h

Podrška Evropske unije (EU) Ukrajini nije usporena, kazao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i najavio da će se vojna pomoć Kijevu nastaviti.

Borelj je u razgovoru za BBC na pitanje "o strahovima koje su neki Ukrajinci izrazili da je evropska podrška usporila posljednjih nedjelja", rekao da ne dijeli to mišljenje i da najnoviji paket sankcija Moskvi potvrđuje njegov stav.

"Zabranili smo uvoz ruske nafte. Više od 90 odsto će biti zaustavljeno. I nastavićemo da pružamo vojnu podršku", rekao je on.

Borelj je rekao da se ne smije zanemariti činjenica da je smanjeno 90 odsto ruskih prihoda od nafte.

Borelj je govorio i o daljem snabdijevanju Kijeva oružjem i rekao da u vezi toga ne postoje nikakvi problemi.

"Protok oružja koji ide u Ukrajinu se nastavlja velikom brzinom. Možemo ovo povećati, ali ne vidim nikakav problem sa snabdijevanjem Ukrajine oružjem", poručio je Borelj.

11:40h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden je u tekstu za Njujork tajms insistirao da neće predložiti Kijevu da preda teritoriju - vjerovatno na istoku - kako bi okončao rat, prenosi BBC.

Bajden je napisao: "Neću vršiti pritisak na ukrajinsku vladu — privatno ili javno — da učini bilo kakve teritorijalne ustupke. Bilo bi pogrešno i suprotno dobro utvrđenim principima da se to učini."

11:39h

Njemački kancelar Olaf Šolc najavio je danas da će Berlin poslati Ukrajini moderne protivavionske rakete i radarske sisteme.

09:20h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu za "ludilo" nakon što su ruske trupe udarile na hemijsku fabriku u pokušaju da završe zauzimanje ključnog grada na istoku zemlje, prenosi BBC.

Ruske snage su juče pogodile rezervoar sa azotnom kiselinom u Sjeverodonjecku, što je navelo lokalnog guvernera da upozori ljude da ostanu u zatvorenom prostoru.

U svom noćnom obraćanju, Zelenski je rekao: "S obzirom na prisustvo velike hemijske proizvodnje u Severodonjecku, tamošnji udari ruske vojske, uključujući slijepo vazdušno bombardovanje, su samo "ludilo".

BBC navodi da je bitka za Sjeverodonjeck posljednjih dana postala intenzivnija, uz velike gubitke i na ukrajinskoj i na ruskoj strani.

08:55h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otkrio je da Ukrajina svakog dana ima velike gubitke među vojnicima.

Bonus video: