Erdogan: Nema više dijaloga sa Grčkom

"Stalno nam pravite predstave sa svojim avionima", rekao je turski predsjednik

3880 pregleda 0 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kazao je da ta zemlja obustavlja pregovore sa Grčkom, dijelom i zbog spora sa grčkim premijerom Kirijakisom Micotakisom i onoga što Ankara naziva kršenjem vazdušnog prostora.

Dvije članice NATO-a su prošle godine, nakon petogodišnje pauze, nastavile razgovore o rješavanju problema u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima.

Erdogan je u parlamentu saopštio da je Turska otkazala platformu bilateralne saradnje sa Grčkom, nazvanu Strateški savjet na visokom nivou, i dodao da Ankara želi spoljnu politiku „koja ima jak karakter", prenosi Rojters.

"Stalno nam pravite predstave sa svojim avionima", rekao je Erdogan, aludirajući na spor oko vazdušnog prostora oko ostrva u Egejskom moru.

On je upozorio Grčku da ne pokušava da se igra sa Turskom.

"Umorićete se i zaglavićete na putu. Mi više ne vodimo bilateralne razgovore sa vama", poručio je Erdogan.

Dvije zemlje su dugo bile u sukobu oko niza pitanja, kao što su pomorske granice, preklapanja potraživanja oko kontinentalnih pojaseva, vazdušnog prostora, migranata i etnički podijeljenog Kipra, podsjeća britanska agencija.

Tenzije su ponovo "buknule" prošle sedmice kada je Erdogan rekao da grčki premijer "više ne postoji" za njega, optužujući ga da pokušava da blokira prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Micotakis je u utorak rekao novinarima da je obavijestio svoje kolege iz Evropske unije o "agresivnosti" Turske i "provokacijama koje ne mogu da tolerišu Grčka ili EU".

Bonus video: