Peskov: EU embargo na rusku naftu uticaće negativno na cjelokupno energetsko tržište

Peskov je rekao da je evropsko tržište veoma važno za Rusiju u pogledu snabdijevanja, ali sada Moskva preduzima mjere da ublaži posljedice ovih novih ograničenja

2091 pregleda 0 komentar(a)
Peskov, Foto: Reuters
Peskov, Foto: Reuters

Djelimični embargo Evropske unije na rusku naftu će imati negativan uticaj na cjelokupno energetsko tržište, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ove sankcije će nesumnjivo negativno uticati možda na cio kontinent, ali sigurno na Evropljane, na nas i na globalno energetsko tržište", upozorio je on, prenosi TASS.

Peskov je dodao da je evropsko tržište veoma važno za Rusiju u pogledu snabdijevanja, ali sada Moskva preduzima mjere da ublaži posljedice ovih novih ograničenja.

"Rezerve preusmjeravamo na druge destinacije. To su odlučne, sistematske akcije koje će nam omogućiti da minimiziramo sve negativne efekte", rekao je on.

Peskov je istakao da će i sama Evropa biti suočena sa ozbiljnim povratkom sopstvenih odluka i da će posljedice morati da izdrže.

Članice EU su u ponedjeljak odobrile šesti paket sankcija protiv Rusije, među kojima je djelimični embargo na uvoz ruske nafte i isključenje Sberbanke iz međunarodnog sistema transakcija SVIFT.

Bonus video: