Patrijah Kiril skinut sa "crne liste", EU dala konačno odobrenje za šesti paket sankcija protiv Rusije

Prethodnih dana Mađarska je više puta uskratila neophodnu jednoglasnost 27 zemalja Evropske unije insistirajući na tome da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril bude skinut sa liste pojedinaca koji su na meti sankcija

4967 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Diplomate Evropske unije dale su konačno odobrenje za šesti paket sankcija protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, rekao je jedan od diplomata Rojtersu.

Sankcije uključuju djelimičnu zabranu na uvoz nafte, u ukloniće i najveću rusku kreditnu banku "Sberbank" sa međunarodne platforme SVIFT.

Prethodnih dana Mađarska je više puta uskratila neophodnu jednoglasnost 27 zemalja Evropske unije insistirajući na tome da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril bude skinut sa liste pojedinaca koji su na meti sankcija.

Sada, kako je neimenovani diplomata rekao Rojtersu, sporazum je konačno moguć nakon što se ostalih 26 zemalja saglasilo da sa predložene "crne liste" uklone poglavara Ruske pravoslavne crkve i bliskog saveznika Kremlja, kako bi "umirili" Budimpeštu.

Sporazum stupa na snagu sjutra osim ako neka država članica ne iznese prigovore, dodao je pomenuti diplomata. Zakonsko izricanje sankcija uslijedilo bi brzo.

Bonus video: