Za Madrid je pitanje jednostavno: Pudždemon da odgovori sa "da" ili "ne"

De Santamarija je rekla novinarima poslije sastanka Vlade da "u Pudždemonovim rukama" odluka da li će izbjeći vanredne mjere centralne vlade i smanjiti društvene podjele
68 pregleda 4 komentar(a)
Soraja Saenc, Foto: Reuters
Soraja Saenc, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.10.2017. 16:06h

Lider Katalonije Karles Pudždemon mora da odgovori sa "da" ili "ne" na zahtjev Španije da razjasni da li je proglasio nezavisnost tog bogatog regiona.

To je izjavila zamjenica španskog premijera Soraja Saenc de Santamarija.

Madrid je prekjuče dao Pudždemonu rok do ponedjeljka da razjasni svoju poziciju i, u slučaju da odgovori da jeste proglasio nezavisnost, rok do četvrtka 19. oktobra da odustane od primjene deklaracije o nezavisnosti, ako želi da izbjegne ukidanje autonomije Katalonije, navodi Asošiejted pres.

De Santamarija je rekla novinarima poslije sastanka Vlade da je to "samo da ili ne" i dodala da je "u Pudždemonovim rukama" odluka da li će izbjeći vanredne mjere centralne vlade i smanjiti društvene podjele.

Ona ga je pozvala da brzo djeluje kako bi spriječio dalje propadanje katalonske ekonomije i navela da će taj region biti suočen s "ekonomskom recesijom" ako se održi trenutna pat pozicija po pitanju nezavisnosti Katalonije.

Oko četrdeset katalonskih banaka, multinacionalnih kompanija i srednjih preduzeća premjestilo je svoja sjedišta iz Katalonije u posljednjih sedam dana. Takvi potezi kompanija za sada imaju uglavnom simbolički značaj, pošto im je ekonomski uticaj ograničen jer promjena sjedišta ne uključuje premještanje kancelarija, radnih mjesta ili imovine preduzeća.

Ipak, zamjenica španskog premijera Marijana Rahoja navela je da su investicije na području Katalonije u padu i da je sektor turizma imao pad između 20 i 30 odsto u prethodnom mjesecu.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, koji Madrid ne priznaje, a na kojem se za nezavisnost izjasnilo 90 odsto izašlih birača, ali uz izlaznost od svega 43 odsto.

Pudždemon je u utorak potpisao deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, čiju je primjenu odmah suspendovao u očekivanju dijaloga s centralnim vlastima u Madridu.

Bonus video: