Brisel najavljuje da će ruska sirova nafta biti ukinuta u periodu od šest mjeseci

EU i službeno odobrila šesti paket sankcija Rusiji

Čelnici EU kažu da taj potez znači da će oko 90 posto ruskog izvoza nafte u Evropu biti blokirano do kraja godine. EU uvozi oko 25 posto svoje nafte iz Rusije

6672 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija odobrila je u petak, 3. juna, i službeno embargo na rusku naftu i druge sankcije usmjerene protiv velikih banaka i emitera zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Šesti paket sankcija protiv Rusije odobrilo je Vijeće EU, a on predviđa zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, s izuzetkom za zemlje koje nemaju izlaz na more, prenosi DPA.

Brisel najavljuje da će ruska sirova nafta biti ukinuta u periodu od šest mjeseci, a ostali rafinirani naftni proizvodi za osam mjeseci.

Privremeno izuzeće predviđeno je za zemlje bez izlaza na more, poput Mađarske, Češke i Slovačke, koje, kako je rečeno, "pate od specifične zavisnosti o ruskim zalihama i nemaju održive alternativne opcije", piše AFP.

Bugarska i Hrvatska takođe će dobiti "privremena odstupanja" za određene vrste nafte.

Čelnici EU kažu da taj potez znači da će oko 90 posto ruskog izvoza nafte u Evropu biti blokirano do kraja godine. EU uvozi oko 25 posto svoje nafte iz Rusije.

Najveća ruska banka Sberbank, te Moskovska kreditna banka, Ruska poljoprivredna banka i Bjeloruska banka za razvoj i obnovu takođe su blokirane u SWIFT-u, sistemu za međunarodne bankovne transfere.

Obustavljeno je emitiranje u EU programa još tri ruske televizije, piše AFP. Takođe, proširen je popis izvoza u Rusiju sa 80 hemikalija koje se mogu koristiti za proizvodnju hemijskog oružja.

Vijeće je odlučilo sankcionisati i nove pojedince koje smatra odgovornima za zločine u Buči i Mariupolju. Na listi su osobe koje podržavaju rat, poduzetnici, članovi porodica zvaničnika Kremlja, kao i kompanije u sektoru odbrane i financijske organizacije.

Šesti paket sankcija, koji uključuje embargo na većinu uvoza ruske nafte u blok od 27 zemalja do kraja godine, odobrili su ambasadori u četvrtak nakon političkog dogovora koji su lideri EU postigli ranije ove sedmice.

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril je prvobitno bio uključen među pojedince koje je blok želio da sankcioniše, ali taj predlog je trebalo da bude jednoglasno odobren. Skinut je sa liste na insistiranje Mađarske, koja se doživljava kao najbliži saveznik Moskve u bloku.

Kiril je ponovio Putinove neosnovane tvrdnje da je Ukrajina bila angažovana u "istrebljivanju" ruskih lojalista u Donbasu, istočnom regionu Ukrajine gdje se separatisti koje podržava Rusija bore protiv ukrajinskih snaga od 2014.

Mađarski premijer Viktor Orban zaprijetio je ranije da će blokirati cijeli paket sankcija na samitu lidera ukoliko ne dobije garancije da njegova zemlja neće odmah biti pogođena naftnim embargom. Mađarska je više zavisna od ruske energije nego većina zemalja EU.

EU je ranije zabranila pristup ovom sistemu nekolicini manjih ruskih banaka.