Moskva poziva na sastanak urednike američkih medija i upozorava na "stroge mjere"

Rusija optužuje zapadne zemlje da uvode restrikcije ruskim medijima u inostranstvu, uključujući i zabrane emitovanja nekih prodržavnih kanala

3105 pregleda 1 komentar(a)
Zaharova, Foto: Reuters
Zaharova, Foto: Reuters

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na sastanak čelnike američkih medija kako bi ih upoznala sa "strožim mjerama" u odgovoru na američke restrikcije prema ruskim medijma.

"Ako rad ruskih medija, novinara nije normalizovan u SAD, uvešćemo stroge mjere. Pozvali smo sve šefove moskovskih predstavništava američkih medija u Kremlj da im predočimo posljedice neprijateljske politike njihove vlade", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, kako prenosi Glas Amerike.

Rusija optužuje zapadne zemlje da uvode restrikcije ruskim medijima u inostranstvu, uključujući i zabrane emitovanja nekih prodržavnih kanala. Poslanici Dume su usvojili zakon prema kome je dozvoljeno zatvoriti strani medij u Rusiji, ako je zapadna zemlja "neprijatljeski nastrojena" prema ruskim medijima.

Od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, Rusija je uvela 15-godišnje kazne za novinare koji šire "lažne vesti o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini".

Zbog tog zakona, neki zapadni mediji su već povukli novinare iz Rusije. Drugi, poput Rojtersa, ostali su u zemlji i nastavili da izvještavaju.

Rusija rat u Ukrajini zove "specijalnom vojnom operacijom" čiji je cilj da razoruža i "denacifikuje" Ukrajinu. Kijev i saveznici tvrde da je to izgovor za rat u kojem su stradale hiljade, uništeni su gradovi, a više od šest miliona osoba je moralo da izbjegne.

Bonus video: