Šta je HIMARS, američki raketni sistem koji se šalje Ukrajini: Domet dalji od haubice, precizniji od ruskih bacača...

HIMARS vozila su oklopljena protiv gelera i malokalibarskog oružja, ali su i dalje dovoljno lagana da se mogu prenijeti avionom

24973 pregleda 15 komentar(a)
HIMARS (Ilustracija), Foto: Reuters
HIMARS (Ilustracija), Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) su se složile da dostave Ukrajini moćni M142 visokomobilni artiljerijski raketni sistem (HIMARS), prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nije poznato koliko će ovog naoružanja biti predato Ukrajini, ali će svakako biti značajno poboljšanje u odnosu na raketne sisteme koje Kijev trenutno koristi u borbama nakon ruske invazije na ovu zemlju.

Sistemu je potrebna posada od tri čovjeka uključujući vozača, tobdžiju i komandira koji sjede jedan pored drugog u kabini vozila dok se lansiraju rakete i prije nego što se odmaknu od mjesta lansiranja nakon što je baraž ispaljen.

HIMARS vozila su oklopljena protiv gelera i malokalibarskog oružja, ali su i dalje dovoljno lagana da se mogu prenijeti avionom.

Američko oružje može da ispali šest raketa iz porodice "MFOM" projektila sa dovoljnom preciznošću da pogodi automobil udaljen i do 70 kilometara, mnogo dalje od dometa haubice i mnogo preciznije od sovjetskih i ruskih raketnih bacača. Nije jasno da li će skupe navođene rakete biti dio paketa koji se šalje u Ukrajinu ili će jeftiniji nenavođeni projektili biti poslati kao municija.

HIMARS takođe može da ispali pojedinačni projektil od 1,7 tona koji se zove Vojni taktički projektil ili ATACMS i koji ima domet do 310 kilometara, ali Vašington je potvrdio da te dalekometne rakete neće biti date Kijevu.

Kijev je ponavljao pozive Vašingtonu da im pošalje HIMARS i teži raketni sistem na kamionima M270. Američki predsjednik Džozef Bajden je u izjavi od 30. maja, kako se činilo, isključio tu mogućnost rekavši novinarima:"Nećemo poslati Ukrajini raketne sisteme koji mogu da pogađaju Rusiju".

Tu izjavu je kasnije povukao zvaničnik Bijele kuće i 31. maja Bajden je potvrdio da će SAD zapravo slati "naprednije raketne sisteme i municiju koja će (Ukrajince) osposobiti da preciznije gađaju mete na bojnom polju u Ukrajini".

Suzdržavanje od slanja dugometnih ATACMS porjektila koji mogu biti ispaljeni sa HIMARS-a će onemogućiti da oružje proizvedeno u SAD bude korišćeno u napadima na gradove na jugozapadu Rusije kao što su Voronjež i Rostov na Donu.

Iako manje MFOM rakete mogu potencijalno da dobace desetine kilometara na rusku teritoriju, glavni civilni centri će biti izvan dometa.

Ukrajina je "dala obećanje" Vašingtonu da američke rakete neće biti ispaljivane iz HIMRAS-a kako bi se pogađali ciljevi unutar teritorije Rusije.

Bonus video: