Žestoke borbe u Sjeverodonjecku, ukrajinske vlasti tvrde da njihova vojska kontroliše pola grada

102. dan ruske invazije na Ukrajinu

60534 pregleda 26 komentar(a)
Ukrajinska vojska u regionu Luganska, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u regionu Luganska, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2022. 22:01h
Završeno
21:57h

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine je istakla da je toj državi potrebna konstantna vojna podrška zapadnih zemalja dok ne porazi ruske snage, prernosi Radio Slobodna Evropa.

"Već smo ušli u produženi rat, i biće nam potrebna stalna podrška", rekla je Gana Maljar lokalnim medijima u nedjelju, 5. juna.

"Zapad mora razumjeti da njihova pomoć ne može biti jednokratna stvar, nego nešto što se nastavlja do naše pobjede", dodala je ona.

20:54h

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da njihove snage kontrolišu "polovinu" grada Sjeverodonjecka na istoku zemlje gdje se trenutno vode žestoke borbe.

"Naše oružane snage su očistile polovinu" ovog industrijskog centra od ruskih vojnika koji su se tamo nalazili, rekao je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj u intervjuu prenijetom na društvenim mrežama.

"Pola grada je pod kontrolom naših branilaca", dodao je on.

Kako je ranije prenijela agencija AFP, ruske snage imaju za cilj da kontrolišu čitav veliki rudarski basen Donbasa. Proruski separatisti su 2014. godine djelimično preuzeli kontrolu tog područja.

Sjeverodonjeck, zajedno sa susjednim gradom Lisičanskom, koji se nalazi oko 80 kilometara od ukrajinske regionalne administrativne prijestonice Kramatorska, predstavlja ključno područje za postizanje tog cilja.

Prije rata Sjeverodonjeck je imao oko 100.000 stanovnika.

20:29h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je trupe na liniji fronta u jugoistočnom regionu Zaporožje, saopštila je danas njegova kancelarija, prenosi Rojters.

Zelenski je sličnu posjetu imao prije nedelju dana kada je bio u sjeveroistočnoj oblasti Harkova.

"Želim da vam se zahvalim za vaš veliki rad, za vašu službu, što ste zaštitili sve nas, našu državu", naveo je Zelenski u saopštenju i dodao da je minutom ćutanja odao počast poginulim vojnicima.

17:40h

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo ponovo je danas pozvao na "stvarne pregovore" o okončanju rata u Ukrajini.

"Ponavljam apel liderima nacija - Nemojte da vodite čovječanstvo ka uništenju, dok se bijes uništenja i smrti rasplamsavaju, a to podstiče eskalaciju koja je sve više opasna za sve", rekao je papa pred oko 25.000 vjernika okupljenih na trgu Svetog Petra.

Papa Franjo
Papa Franjofoto: Reuters

Franjo, koji je pozvao na "stvarne pregovore o prekidu vatre i pronalasku rješenja", u subotu je na sastanku sa djecom u Vatikanu izrazio želju da posjeti Ukrajinu, ali je dodao da želi da sačeka "pravi trenutak".

"Volio bih da odem u Ukrajinu, samo moram da sačekam trenutak da to uradim, jer nije lako doneti odluku koja svijetu može da napravi više štete nego koristi. Moram da nađem pravi trenutak da to uradim", rekao je papa u odgovoru jednom dječaku iz Ukrajine.

Franjo je rekao da će uskoro primiti predstavnike ukrajinske vlade koji će doći da razgovoraju o njegovoj mogućoj posjeti.

Papa je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, u nekoliko navrata pozvao na mir u Ukrajini, ali nikada nije direktno pomenuo Rusiju ili predsjednika Vladimira Putina, pošto Vatikan želi da održi dijalog sa Ruskom pravoslavnom crkvom kao dio delikatne diplomatske ravnoteže.

13:43h

Ukrajinski jezik svojim maternjim naziva 76 odsto Ukrajinaca - prije deset godina ova brojka je iznosila 57 odsto.

BBC se pita da li će i dalje Ukrajinci pričati ruskim jezikom?

11:21h

Ruski udari uništili su tenkove i druga oklopna vozila na periferiji Kijeva koje su Ukrajini dostavile evropske zemlje, saopštilo je u nedelju rusko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Kijev jutros
Kijev jutrosfoto: Reuters

Saopštenje ministarstva uslijedilo je nakon što je ukrajinsku prijestonicu potreslo nekoliko eksplozija rano jutros.

Izmjena: 20:38h
10:39h

Predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da će Rusija pogoditi nove ciljeve ako Sjedinjene Američke Države počnu da isporučuju Ukrajini rakete većeg dometa, prenijela je u nedelju novinska agencija TASS, javlja Rojters.

Ako takve rakete budu isporučene, „udarićemo na one ciljeve koje još nismo pogodili“, rekao je Putin u intervjuu za državnu televiziju Rusija-1.

09:14h

Kontrola nad ukrajinskim gradom Sjeverodonjeckom podeljena je na pola između ukrajinskih i ruskih snaga, rekao je u nedelju Sergej Gajdaj, guverner Luganske oblasti u kojoj se nalazi taj grad na istoku, prenosi Rojters.

„Bila je teška situacija, Rusi su kontrolisali 70 odsto grada, ali su u protekla dva dana potisnuti nazad“, rekao je Gajdaj na ukrajinskoj televiziji.

„Grad je sada, manje-više, podijeljen na pola."

Rojters nije mogao odmah da provjeri Gajdajeve tvrdnje.

08:04h

Ukrajinske snage izvele su kontranapad na Sjeverodonjeck na istoku Ukrajine, saopštilo je u nedelju britansko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Ovaj potez će vjerovatno umanjiti operativni zamah ruskih snaga koji su ranije stekle koncentrisanjem borbenih jedinica i vatrene moći, navelo je ministarstvo u tvitu.

„Upotreba proksi pješadijskih snaga za operacije čišćenja gradova je ruska taktika koja je ranije primijećena u Siriji, gdje je Rusija angažovala V korpus sirijske vojske za napad na urbana područja“, navodi se, dodajući da pristup vjerovatno ukazuje na želju da se ograniče pretrpljene žrtve od strane redovnih ruskih snaga.

08:03h

Ruske snage nastavljaju da juriš na Sjeverodonjeck, kontrolišući istočni deo grada, rekao je u nedelju Sergej Gajdaj, guverner Luganske oblasti u kojoj se nalazi Sjeverodonjeck.

Gajdaj je rekao da su u subotnjim napadima oštećeni djelovi hemijske fabrike Azot.

08:02h

Snažne eksplozije čule su se rano u nedelju u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, rekao je Rojtersov svjedok.

Nakon eksplozija u gradu je viđen dim.

Ranije su se sirene za vazdušne napade oglasile širom većeg dijela Ukrajine, uključujući i Kijevsku oblast.

Bonus video: