"Izgubljeni" ukrajinski oligarsi

Pripadnici ukrajinske korporativne elite predvodili su borbu protiv ruske agresije 2014, ali je njihov uticaj oslabio a posao je uništen

27682 pregleda 9 komentar(a)
Ahmetov je tužio Rusiju jer su u Mariupolju uništene dvije njegove željezare, Foto: REUTERS
Ahmetov je tužio Rusiju jer su u Mariupolju uništene dvije njegove željezare, Foto: REUTERS

Nedjelju nakon što su ruske trupe upale u Ukrajinu i krenule na Kijev, grupa ukrajinskih dobrovoljaca zauzela je jednu luksuznu kuću nadomak prijestonice kako bi u njoj napravili improvizovanu ambulantu i bolnicu. Kuća pripada Viktoru Pinčuku, jednom od najbogatijih Ukrajinaca, koji je kao i brojni drugi milijarderi napustio zemlju na samom početku rata.

Pinčuk, koji je nakon toga dolazio u Ukrajinu, u početku je dozvoljavao aktivistima da koriste njegovu vilu. ipak, vodi se rat i svako treba da doprinese. Međutim, dobrovoljci su ostali duže nego što je poželjno i odbijaju da odu. Pozvali su lokalni medij da snimi njihovo zauzimanje luksuzne nekretnine.

"Ostajemo ovdje do pobjede", kazao je za portal "Ukrajinska pravda" Henadij Druzenko, lider aktivista.

Sastanak Zelenskog sa medijskim tajkunom Igorom Kolomojskim u Kijevu 2019.
Sastanak Zelenskog sa medijskim tajkunom Igorom Kolomojskim u Kijevu 2019.foto: Reuters

Okupacija Pinčukove vile jasno pokazuje kako rat mijenja stanje stvari za ukrajinsku poslovnu elitu, koja je odigrala ključnu ulogu u otporu koji je zemlja pružila protiv ruske agresije 2014, što je tada utvrdilo njen politički uticaj i finansijske interese. Osam godina kasnije pripadnici poslovne elite postali su marginalizovani, a njihov ekonomski uticaj blijedi.

"Ja stičem utisak da su izgubljeni", kazao je Timofij Milovanov, bivši ministar ekonomije. "Nemaju predstave šta da rade".

Dan prije nego što je Rusija krenula u opštu invaziju, 23. februara, predsjednik Volodimr Zelenski pozvao je najmoćnije biznismene u svoj kabinet. Pojedini poput Pinčuka i Rinata Ahmetova, najbogatijeg čovjeka Ukrajine, došli su u Ukrajinu samo zbog tog sastanka.

Dok je predsjednik Rusije na jednom sličnom sastanku u Kremlju narednog dana očitao bukvicu ruskim oligarsima, sastanak sa Zelenskim je bio prijatniji, a svi gosti su sjedli za istim stolom. Međutim, poruka je bila slična: stanite uz vašeg lidera u vremenima rata.

Dvojica koji su prisustvovali sastanku kazali su da ih je Zelenski pozvao da ostave po strani rivalitet i ujedine se u odbrani države, ni manje ni više.

Bilo je to daleko od atmosfere 2014. godine, kada su ukrajinski oligarsi predvodili državni odgovor nakon što je Rusija pripojila Krim, a zatim stavila šapu na značajan dio istočnog regiona Donbas u posredničkom separatističkom ratu.

Rinat Ahmetov
Rinat Ahmetovfoto: REUTERS

Budući da je izuzetno loše opremljena vojska bez dovoljno ljudstva bila uhvaćena nespremnom, poslovna elita je finansirala bataljone dobrovoljaca koji su se pridružili borbi. Nekoliko oligarha je imenovano za guvernere nestabilnih rusofonih regiona gdje je Moskva pokušavala da izazove druge separatističke ustanke.

Ihor Kolomojski, suvlasnik raznovrsne poslovne imperije koja obuhvata bankarstvo, legure gvožđa i medije, imenovan je za guvernera svog rodnog regiona Dnjepropetrovsk, koji se graniči sa odmetnutim Donbasom. Podržao je nekoliko dobrovoljnih borbenih grupa kako bi ugušio domaće proruske pokrete, a kasnije se upustio i u borbe u Donbasu.

Serhij Taruta, tajkun čeličana, imenovan je za guvernera regiona Donjeck, a Oleksandar Jaroslavski imenovan je na čelo Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini. Oni su koristili svoj autoritet, resurse i medijsku moć da mobilišu stanovništvo protiv ruskog pokušaja destabilizacije i raspada zemlje.

Drugi, poput Ahmetova, koji je ranije podržavao promoskovsku Partiju regiona zbačenog predsjednika Viktora Janukoviča, stali su na stranu Kijeva.

Osam godina kasnije kada je ukrajinska vojska dobro obučena i očvrsla u borbama i u mnogo boljem stanju da pruži otpor, ukrajinski oligarsi igraju mnogo pasivniju ulogu u nacionalnoj odbrani - doniraju novac i zalihe kao i milioni njihovih sunarodnika. Neko je rekao da prikupljaju sredstva za ratne napore, kao što to čine i svi ostali.

Ahmetov i Pinčuk su pokrenuli PR kampanju kako bi dobili priznanje za njihove filantropske napore.

Dmitro Firtaš je kazao da želi da se vrati u Ukrajinu
Dmitro Firtaš je kazao da želi da se vrati u Ukrajinufoto: REUTERS

Drugi, poput Kolomojskog, koji je Zelenskom pružio ključnu podršku tokom predsjedničke kampanje, misteriozno su odsutni. Čak i Dmitro Firtaš, prognani tajkun koji je radio sa gasom a za kojim je raspisana potrenica zbog optužbi za korupciju u SAD i koji je nekada smatran bliskim Kremlju, kazao je da želi da se vrati u Ukrajinu kako bi pomogao u ratnim naporima.

Ahmetov je rekao da je opredijelio 100 miliona eura humanitarne pomoći i podrške za ukrajinsku vojsku i da je "u najvećoj mogućoj mjeri prilagodio poslovanje ratnim uslovima".

"Ključni zadatak za nas sada je da pomognemo Ukrajini da preživi, da pobijedi", naveo je on u mejlu. "Već je kristalno jasno da i naš posao i naša zemlja trpe ogromne gubitke zbog rata".

Poput drugih tajkuna čija poslovna imperija potiče od imovine na ukrajinskom industrijskom istoku - koji je sada u središtu rata - Ahmetov je pretrpio žestok udar. On tuži rusku vladu za 20 milijardi dolara zbog gubitaka u dvije ogromne čeličane u Mariupolju, uključujući i čeličanu Azovstal koja je uništena u ruskom napadu.

Oligarsi su takođe izgubili politički uticaj. Njihovi televizijski kanali prenose iste vladine rečenice o ratu, u skladu sa uslovima emitovanja i cenzurom. U međuvremenu, Zelenskom, koji je prošle godine naljutio tajkune kada je usvojio zakon protiv oligarha kojim je smanjen njihov politički uticaj, rastu i popularnost i autoritet.

Oleksej Danilov, savjetnik Zelenskog za nacionalnu bezbjednost koji je odigrao značajnu ulogu u naporima za suzbijanje uticaja oligarha, kazao je za "Fajnenšl tajms" da su se od početka ruske invazije oni ponašali na "razne načine" i nagovijestio da bi neki od njih mogli snositi odgovornost nakon završetka rata.

Ukrajinski bogati industrijalici će vjerovatno naći nove poslovne prilike u gigantskom zadatku obnove koja će se finansirati iz stotina milijardi dolara zapadne pomoći. Očekuje se da će se neki, takođe, prijaviti za kompenzaciju od vlade za fabrike i postrojenja koja su uništena u ratu.

Međutim, zapadni donatori će vjerovatno tražiti reforme i oštrije mjere za borbu protiv korupcije u zamjenu za finansiranje napora za obnovu Ukrajine, što bi moglo dodatno ograničiti moć vodeće poslovne elite.

"Postoji stav da Ukrajina neće biti otporna na rusku agresiju ukoliko se ne očisti iznutra", kazala je Orisija Lutsevič, šefica programa za Ukrajinu u Čatam hausu, organizaciji u Londonu. "Oligarsi neće imati istu moć kakvu su imali nakon nezavisnosti".

Konstantin Grigorišin, tajkun energetike i metala koji je izgubio nekoliko korporativnih borbi sa moćnijim oligasima, kazao je da su ukrajinskom političkom sistemu potrebe duboke reforme kako bi se spriječilo da najveći tajkuni uzurpiraju ekonomiju u svoju korist.

"Biće potprebno puno discipline i intelektualne vještine", kazao je Grigorišin.

Prevod: N. Bogetić

Bonus video: