Putin: Udarićemo na mete koje do sada nijesmo gađali

Ruski lider je kazao da dosadašnje pošiljke zapadnog oružja Ukrajini bitno ne mijenjaju situaciju, ali je postavio crvenu liniju

15682 pregleda 12 komentar(a)
Putin tokom intervjua za Prvi kanal ruske državne televizije, Foto: Rojters
Putin tokom intervjua za Prvi kanal ruske državne televizije, Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Sjedinjene Države u juče emitovanom intervjuu da će Rusija napasti nove mete ukoliko Zapad dostavi rakete dugog dometa Ukrajini za upotrebu u visoko-preciznim mobilnim raketnim sistemima.

Sjedinjene Države su odbacile mogućnost slanja svojih ili NATO snaga u Ukrajinu, ali Vašington i njegovi evropski saveznici snabdijevaju Kijev oružjem, poput dronova, teške artiljerije, protivvazdušnih “stinger” projektila i antitenskovskih “džavelin” raketa.

Predsjednik SAD Džo Bajden kazao je prošle nedjelje da će Vašington snabdjeti Ukrajinu artiljerijskim raketnim sistemom vosoke pokretljivosti M142, ili HIMARS, nakon što je dobio uvjerenje Kijeva da ono neće biti upotrijebljeno za mete u Rusiji.

Putin je kazao da pošiljke oružja nijesu “ništa novo” i da ne ništa ne mijenjaju, ali je upozorio da će uslijediti odgovor ukoliko Sjedinjene Države dostave municiju dugog dometa za HIMARS sisteme sa dometom od 300 kilometara i više.

Ukoliko dostave projektile dugog dometa “mi ćemo udariti na one mete koje do sada nijesmo gađali”, kazao je Putin u intervjuu za rusku državnu televiziju.

Putin je kazao da domet lokhed martin LMT. N HIMARS sistema zavisi od municije i da je domet koji su najavile Sjedinjene Države otprilike isti kao sovjetskih raketnih sistema koje Ukrajina već ima.

”To nije ništa novo. Suštinski to ništa ne mijenja”, kazao je Putin. On je dodao da je to oružje samo zamjena za ono koje je Rusija uništila, prenio je Rojters.

Putin nije identifikovao mete koje ni Rusija gađala, ali je kazao da je cilj “pompe” oko snabdijevanja Ukrajine oružjem prolongiranje konflikta.

Kijev se juče poslije mjesec dana ponovo našao na udaru ruskih raketa
Kijev se juče poslije mjesec dana ponovo našao na udaru ruskih raketafoto: REUTERS

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da Ukrajini šalje četiri M142 HIMARS sistema zajedno sa sistemom za višestruko navođeno lansiranje za koje se navodi da ima domet od preko 64 kilometara.

Rat u Ukrajini, najveća kopnena invazija u Evropi od Drugog svjetskog rata, pokazala je ograničenja ruske postsovjetske vojne sile uz značajne gubitke i više promjena strategije usljed žestokog otpora Ukrajine.

Govoreći o dronovima koje su zapadne zemlje isporučile Ukrajini, Putin je kazao da ih je ruska vazdušna odbrana “lomi kao orahe”. Desetine su, kako je kazao, uništene.

Mada su ruski zvaničnici upozorili da će odluka SAD da snabdiju Ukrajinu naprednim raketnim sistemima pogoršati konflikt, Putin je kazao da to neće dovesti do suštinskih promjena na frontu.

U intervjuu za koji je Kremlj naveo da je snimljen 3. juna u odmaralištu Soči na Crnom moru, Putin je prikazan kako sjedi ispred velike zidne mape Rusije, Evrope i centralne Azije.

Na pitanje o ukrajinskom izvozu žitarica, on je kazao da je najbolje rješenje transport preko Bjelorusije, ali je istakao da bi morale biti ukinute sankcije tom ruskom savezniku.

Od ruske invazije 24. februara, ukrajinske pošiljke žita iz njenih luka na Crnom moru su u zastoju a preko 20 miliona tona žita je zaglavljeno u silosima.

Rusija je rano juče raketama pogodila Kijev prvi put u više od mjesec dok su ukrajinski zvaničnici kazali da je u protivnapadu na glavnom frontu na istoku povraćena kontrola nad polovinom grada Sjeverodonjeck.

Ukrajina je saopštila da je Rusija sprovela napad na Kijev koristeći rakete dugog dometa ispaljene sa bombardera sa Kaspijskog mora - oružja mnogo vrednijeg od tenkova za koje Rusija tvrdi da je pogodila i uništila.

Ukrajinski operator nuklearnom energijom kazao je da je jedna ruska krstareća raket letjela “kritično nisko” iznad druge po velični nuklearne elektrane u toj zemlji.

Jučerašnji napad je prvi veći udar na Kijev od kraja aprila, kada je u raketnom napadu ubijen jedan novinar. Proteklih nedjelja u fokusu ruskih napada su uglavnom bile linije fronta na istoku i jugu, mada je Moskva povremeno napadala i druge mete u kampanji za koju tvrdi da joj je cilj degradacija ukrajinske vojne infrastrukture i blokiranje isporuka zapadnog oružja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obišao je juče vojnike na prvoj liniji fronta u jugoistočnom regionu Zaporožja, nedjelju dana nakon slične posjete sjeveroistočnom regionu Harkova, saopšteno je juče iz njegovog kabineta.

”Želim da bam zahvalim na sjajnom poslu, na vašoj službi, na tome što štitite sve nas, našu državu”, kazao je Zelenski. U saopštenju se dodaje da je predsjednik Ukrajine minutom ćutnje odao poštu palim vojnicima.

Putin i ruski zvaničnici ne koriste riječi rat ili invazija, tvrdeći da se radi o “specijalnoj vojnoj operaciji” u cilju sprečavanja progona rusofonog stanovništva na istoku Ukrajine.

Putin je to takođe nazvao prekretnicom u ruskoj istoriji: revoltom Moskve protiv Sjedinjenih Država za koje tvrdi da ponižavaju Rusiju od 1991. godine i pada Sovjetskog Saveza.

Ukrajina tvrdi da se bori sa goli opstanak protiv ruskog grabljenja teritorije u imperijalnom stilu koje je nepopravljivo podijelilo dva najveća istočna slovenska naroda i posijalo smrt i razaranje širom druge po veličini države u Evropi.

Bonus video: