NATO pomorska vježba u Baltičkom moru: Učestvuju i Finska i Švedska

Vježba BALTOPS, koju će predvoditi Sjedinjene Američke Države (SAD), se održava od 1972. godine, i ne radi se o odgovoru na bilo koju specifičnu prijetnju

6197 pregleda 3 komentar(a)
Anderson i Mili, Foto: Reuters
Anderson i Mili, Foto: Reuters

Sjevernoatlantski savez (NATO) je 5. juna započeo pomorsku vojnu vježbu u Baltičkom moru, koja će trajati 12 dana, a u njoj če učestvovati više od 7.000 mornara, pilota i marinaca iz 16 zemalja, uključujući dvije koje imaju aspiracije da se pridruže alijansi, Finsku i Švedsku , prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vježba BALTOPS, koju će predvoditi Sjedinjene Američke Države (SAD), se održava od 1972. godine, i ne radi se o odgovoru na bilo koju specifičnu prijetnju.

Ipak, iz NATO saveza je poručeno da "pošto će i Švedska i Finska učestvovati, NATO će iskoristiti šansu da pojača svoju otpornost i snagu u nepredvidljivom svijetu", zajedno sa dvije nordijske zemlje.

Finska i Švedska su imale dugu istoriju neutralne vojne politike, prije nego što su u maju njihove vlade odlučile da apliciraju za članstvo u NATO, što je direktna posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Prethodnih godina, zvanična Moskva je konstantno upozoravala Helsinki i Stokholm da se ne pridružuju zapadnom vojnom savezu, i prijetila je mjerama odmazde ukoliko do toga dođe.

Uoči pomorske vježbe, u kojoj će učestvovati 45 plovila i 75 letjelica, vrhovni američki vojni zvaničnik je u Švedskoj, koja je domaćin, poručio da je naročito bitno da NATO pokaže podršku za Helsinki i Stokholm.

"Važno je da SAD i druge zemlje NATO saveza pokažu solidarnost sa Finskom i Švedskom u ovoj vježbi", rekao je general Mark Mili, predsjednik Združenog generalštaba SAD, tokom pres konferencije u subotu, 4. juna, na amfibijskom bojnom brodu "USS Kearsarge", koji je usidren u Stokholmu.

Mili je u razgovoru sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson naglasio strateški značaj Baltičkog mora, koje je nazvao "jednim od velikih svjetskih morskih puteva".

Ocijenio je da će sa ruske tačke gledišta, učlanjenje Finske i Švedske u NATO biti "vrlo problematično" i ostaviti Rusiju u teškoj vojnoj poziciji, jer će obala Baltičkog mora biti skoro u potpunosti okružena NATO članicama, izuzev ruske enklave na Baltiku, Kalinjingrada, te Sankt Peterburga i okolnih oblasti.

Turska, NATO članica koja gaji dobre odnose sa Rusijom, prigovorila je finskom i švedskom učlanjenju u alijansu, tvrdeći da pružaju podršku kurdskoj grupi koju Turska karakteriše kao terorističku.

Prvi čovjek NATO-a pokušava da riješi ovaj spor.

Bliski partneri NATO saveza, Finska i Švedska učestvuju u pomorskoj vježbi od sredine devedesetih godina 20. vijeka.

BALTOPS 22 će se završiti u njemačkom lučkom gradu Kilu, 17. juna.

Bonus video: